Protestes ultres per l’arrest de soldats israelians per abusos a un pres palestí

Protestes ultres per l’arrest de soldats israelians per abusos a un pres palestí

Jack Guez/AFP pool/dpa - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, li falten mans per apagar tants focs. Mentre planeja la resposta a l’atac llançat des del Líban el dissabte que va matar 12 nens i adolescents a les altures del Golan, un altre problema va sorgir al camp de detenció de Sde Teiman, a 29 quilòmetres de la frontera amb la Franja de Gaza. Diversos agents de la policia militar israeliana van detenir ahir nou soldats sota sospita d’haver abusat d’un detingut palestí en el conegut com a "Guantánamo d’Israel". Moguts per la indignació, desenes de manifestants, inclosos membres de la Knesset, el Parlament israelià, van irrompre a la base i van protestar contra la detenció dels soldats.

El caos es va apoderar de Sde Teiman. Durant la guerra contra Gaza, aquesta base militar israeliana ubicada al desert del Néguev s’ha convertit en un camp del terror on les tropes israelianes amunteguen els detinguts gazatins. Tant alguns empleats israelians com els detinguts palestins alliberats han denunciat abusos sistèmics i violacions de drets humans al centre, entre els quals hi ha tortures físiques i psicològiques. Segons una font de seguretat, el detingut palestí per qui estan sent arrestats els soldats israelians va ser traslladat a un hospital amb greus ferides que l’han deixat sense la capacitat de caminar.

Notícies relacionades

Condemna de Netanyahu

"La policia militar ha vingut a arrestar-nos perquè som responsables dels terroristes de Nukhba", les forces especials de les Brigades d’Ezzeldin al Qassam, l’ala militar de Hamàs que va planejar l’atac del 7 d’octubre, va dir un soldat. "Tots els israelians haurien de sortir al carrer per nosaltres; no estic preparat per a aquesta vergonya que m’arrestin", va dir. Els soldats de la base es van negar a evacuar el lloc i es van atrinxerar al recinte, cosa que va provocar enfrontaments amb el personal de la policia militar que venia a detenir-los.