França recolza l’autonomia marroquina per al Sàhara

Macron s’afegeix així als passos fets per Espanya i els Estats Units i obre una crisi amb Algèria, que retira el seu ambaixador

França recolza l’autonomia marroquina per al Sàhara
1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

En una carta enviada per Emmanuel Macron, president francès, a Mohamed VI, considera que "el present i el futur del Sàhara Occidental s’inscriuen en el marc de la sobirania marroquina". També defensa el pla d’autonomia proposat per Rabat com a "marc en el qual ha de resoldre’s aquesta qüestió", segons la carta enviada pel president gal a la casa reial marroquina. "El nostre suport al pla d’autonomia proposat pel Marroc el 2007 és clar i constant. Per a França, això constitueix ara l’única base per aconseguir una solució política justa i duradora negociada de conformitat amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides", es llegeix en el comunicat.

Amb aquestes paraules, França mostra el seu suport a la proposta marroquina per al Sàhara, un pas que s’esperava que fes l’Elisi des de fa setmanes i que va provocar l’enuig de l’altre gran aliat francès al Magrib: Algèria. Aquesta carta, feta pública ahir a primera hora, coincideix amb la festa del tron i les celebracions al Marroc dels 25 anys de regnat de Mohamed VI.

"Única base" per a una solució

Notícies relacionades

En el missatge transmès per Macron al monarca, també defensa que la proposta marroquina "és ara l’única base per aconseguir una solució política justa, duradora i negociada, de conformitat amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides". A més, afegeix que "ha arribat el moment d’avançar" i anima totes les parts a "reunir-se amb vista a un acord polític". Aquest missatge va ser rebut a Rabat com un "esdeveniment important i significatiu", segons va apuntar l’agència marroquina de notícies, la responsable de difondre el comunicat reial.

Després de diversos mesos de lluna de mel entre França i Algèria, les relacions diplomàtiques tornen a trencar-se. Ahir, el Govern d’Algèria va anunciar la "retirada amb efecte immediat" del seu ambaixador a París, després de la carta enviada per Macron a Mohamed VI, mostrant el seu suport al pla del Marroc d’autonomia per al territori en disputa del Sàhara Occidental. "La representació diplomàtica algeriana a França depèn ara d’un encarregat de negocis", va afegir el Ministeri d’Afers Estrangers d’Algèria en un comunicat publicat per l’agència oficial APS, denunciant el "pas que cap altre govern francès havia fet".