L’ecologisme de Kamala Harris

Al llarg de la seva carrera política, la candidata demòcrata ha denunciat els «grans contaminants» i ha impulsat grans pactes climàtics com el Green New Deal.

L’ecologisme de Kamala Harris
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Una eventual victòria de Kamala Harris a les eleccions dels EUA podria suposar "un punt d’inflexió" en la lluita climàtica. Després de la presentació de la seva candidatura en substitució de Biden, han sigut moltes les entitats ecologistes que han lloat el llarg historial de Harris en defensa del medi ambient i els seus compromisos per enfortir encara més les polítiques verdes als EUA tant dins de les seves fronteres com de cara als compromisos internacionals.

"Harris lluitarà cada dia perquè tots els nord-americans tinguin accés a aire net, aigua neta i un medi ambient saludable", va dir la primera assessora climàtica nacional de Biden, Gina McCarthy, que va afirmar que les files demòcrates estan disposades a tirar endavant "la llei climàtica més ambiciosa de la història".

La proposta de Harris en matèria climàtica contrasta radicalment amb la de Donald Trump. Durant la seva presidència, entre els anys 2017 i 2021, el republicà va retirar els EUA de l’emblemàtic acord de París per reduir emissions de gasos amb efecte hivernacle, va desmantellar més de 100 polítiques ambientals i en matèria energètica i va apostar per reforçar encara més la indústria dels combustibles fòssils així com les noves explotacions de petroli i gas natural. També va afirmar que el canvi climàtic és un engany. Ara, en la seva nova cursa a la presidència, Trump promet reprendre el mateix camí i "desmantellar totes les polítiques climàtiques i energètiques aconseguides durant la presidència de Biden". Sobretot les relacionades amb la transició energètica i l’impuls de les renovables.

En canvi, el discurs de la candidata demòcrata en matèria climàtica advoca per "augmentar l’ambició" de les polítiques ambientals", i especialment, el "sentiment d’urgència" perquè s’apliquin al més aviat possible i de la manera més contundent possible. "Arreu del món, les comunitats estan asfixiades per la sequera, arrasades per les inundacions i delmades pels huracans. El fum dels incendis forestals enfosqueix el nostre cel i l’augment del nivell del mar amenaça la vida i l’aliment de milions de persones. La urgència d’aquest moment és clara. El rellotge avança i hem de recuperar al més aviat possible el temps perdut", va afirmar Harris fa just un any en la seva intervenció en la cimera del clima de Dubai.

La seva trajectòria mostra que, més enllà dels compromisos i els discursos grandiloqüents, la lluita climàtica sempre ha estat entre les seves prioritats. Segons recull una anàlisi de la plataforma Yale Climate Connections, durant la seva etapa com a fiscal general de Califòrnia es va oposar als plans de les grans petroleres per extreure recursos en alta mar. També va impulsar una investigació contra Exxon Mobil per divulgar "falsedats sobre el canvi climàtic" i va perseguir Volkswagen per l’escàndol en la manipulació de dades d’emissions dels seus vehicles. Com a senadora, a més, va recolzar de forma clara l’aprovació del Green New Deal per accelerar la implantació d’energies renovables.

Taxa de contaminació

Notícies relacionades

Harris ha reclamat crear una "taxa de contaminació climàtica" que obligaria els "grans contaminants" a pagar per les seves emissions de gasos amb efecte hivernacle. Segons The New York Times, Harris també ha defensat aplicar mesures específiques per protegir els barris més pobres dels perills de la contaminació i, al seu torn, ajudar les famílies més vulnerables a sufragar els costos per millorar l’eficiència energètica de les seves llars.

Els EUA són un dels emissors més grans de gasos amb efecte hivernacle, una de les potències més contaminants del globus. El país també destaca com un dels grans donants de finançament climàtic en iniciatives globals com el Fons Verd per al Clima, una de les grans plataformes per ajudar els països del Sud Global a fer front al caos climàtic.