L’economia cau a Alemanya malgrat el context de recuperació

La lleu alça del primer trimestre ha anat seguida d’una contracció del 0,1% del PIB

L’economia cau a Alemanya malgrat el context de recuperació

CLEMENS BILAN / EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Els símptomes de reactivació de l’economia alemanya per a aquest any eren, pel que sembla, un miratge: la lleu recuperació del primer trimestre de l’any, amb un creixement del 0,5 del producte interior brut (PIB), ha anat seguida d’una contracció del 0,1% en el següent període trimestral. És una caiguda lleu, segons va destacar el departament federal d’Estadística, Destatis. Però es produeix després d’haver tancat el 2023 amb una contracció del 0,5%.

La nova dada en negatiu s’atribueix a l’atonia inversora en equipaments com ara maquinària industrial, així com l’estancament en la construcció, un sector que el canceller Olaf Scholz s’ha compromès a aixecar.

Contra pronòstic

La caiguda trimestral del PIB s’ha produït contra pronòstic. Els experts esperaven un augment, tot i que mínim. Contrasta, a més, amb la situació dels seus principals socis de la Unió Europea (UE). El creixement mitjà a la zona euro es va situar en aquest segon trimestre en un 0,3%, amb percentatges del 0,8% a Espanya o de l’1,2% a Irlanda. A França, l’altra economia en la qual sol mirar-se Alemanya, l’ascens va ser del 0,3%.

Notícies relacionades

Tot això incideix en una fase de fortes pressions de l’àmbit econòmic i també del polític sobre el tripartit de Scholz, format per socialdemòcrates, verds i liberals.

A un any i mesos de les eleccions generals del 2025, i amb el bloc opositor conservador i la ultradreta ocupant respectivament el primer i segon lloc en els sondejos, l’Executiu ha activat un paquet de mesures per impulsar l’activitat empresarial, per tal d’arribar a mitjà termini a un creixement del 0,5% del PIB.

Temes:

Irlanda Euro