El Ministeri de Salut de Gaza declara una epidèmia de pòlio

La falta d’aigua potable, les xarxes de clavegueram destruïdes i les tones d’escombraries dificulten la protecció de la població

Vacunació d’un nen a Gaza.  | OMAR ASHTA / EUROPA PRESS

Vacunació d’un nen a Gaza. | OMAR ASHTA / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

L’infern de Gaza s’agreuja. El ministeri de Salut gazià ha declarat l’epidèmia de pòlio a l’enclavament palestí, i n’ha culpat la devastadora ofensiva militar israeliana. Després de gairebé 10 mesos de bombardejos continuats, ciutats senceres convertides en runa, hospitals arrasats i destrucció de tota infraestructura, les desenes de milers de palestins que queden amb vida a la Franja s’enfronten a una altra emergència sanitària. Fa 10 dies, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar la troballa de la malaltia a les aigües residuals del centre i sud de l’enclavament. A diferència de la població local palestina, els soldats israelians s’estan sotmetent a una campanya de vacunació per combatre el virus mortal.

La situació "representa una amenaça per a la salut dels residents de Gaza i els països veïns i és un revés per al programa mundial d’erradicació de la pòlio", va assenyalar el ministeri en un comunicat compartit dilluns a Telegram. També va demanar una "intervenció immediata per posar fi a l’agressió [israeliana] i trobar solucions radicals" a la falta d’aigua potable i higiene personal, les xarxes de clavegueram destruïdes i l’eliminació de tones d’escombraries i residus sòlids que l’agressió israeliana ha provocat a l’enclavament.

Notícies relacionades

Paràlisi permanent

La poliomielitis, transmesa principalment per via fecal-oral, és un virus altament infecciós que pot envair el sistema nerviós i causar paràlisi. El virus de la pòlio s’expressa amb símptomes lleus o nuls. Pot causar paràlisi permanent, normalment a les cames, que sol passar molt ràpidament, sovint després de només unes hores de la infecció. Afecta de manera desproporcionada nens de menys de cinc anys. No hi ha una cura per a la pòlio, però és possible prevenir-la amb vacunació.

Temes:

Gaza Palestina