El polvorí del Pròxim Orient
Els atacs d'Israel encenen la metxa d'un conflicte regional
Teheran calibra la resposta a aquesta agressió al seu territori
Protestas por la muerte del líder de Hamas, Ismail Haniyeh. /
Tot just deu hores va tardar Israel a sembrar el caos al Pròxim Orient. Després de mesos amb el latent temor d’una guerra regional, dos atacs a dues capitals van convertir aquesta por en una realitat pròxima. Dimarts a la nit, mentre es posava el sol sobre Beirut, un avió no tripulat israelià va bombardejar un edifici als suburbis del sud de la capital. El seu objectiu era matar Fuad Shokur, número dos de la milícia-partit polític libanès Hezbol·là, però, al seu pas, va arrasar amb la vida de dues dones i dos nens. Vint-i-quatre hores després, Hezbol·là va confirmar la mort de Shokur. Al cap de deu hores, Israel va atacar de nou, aquesta vegada, amb més èxit. Un altre atac aeri a Teheran –sense encara haver sigut reivindicat per Tel-Aviv- va matar el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, i el seu guardaespatlles. Ara, milions de ciutadans del Pròxim Orient aguanten la respiració davant les inevitables respostes de les dues milícies i el seu aliat iranià.
A Israel, molts es pregunten el perquè. Entenen i defensen l’atac a Beirut, a tall de represàlia per l’agressió a un poble drus dels alts del Golan ocupats dissabte passat que va matar 12 nens i que les autoritats israelianes atribueixen a Hezbol·là. Però no troben la justificació per acabar amb Haniyeh. "¿Per què, ara que hi ha un acord sobre la taula, van decidir matar-lo?", es pregunta Sharon Lifshitz, filla de l’ostatge Oded Lifshitz, al diari israelià Haaretz.
Les famílies del més de centenar d’ostatges que encara queden a la Franja de Gaza, àmpliament avalades per la societat israeliana, temen que l’assassinat de Haniyeh faci descarrilar les converses per a l’acord de l’alto el foc que permetria l’alliberament dels seus éssers estimats. "L’assassinat de Haniyeh a Teheran és un punt d’inflexió que portarà la guerra a una altra dimensió i tindrà conseqüències a tota la regió", va dir ahir en un comunicat la Brigada Qasam –el braç armat– de Hamàs.
Haniyeh és el segon dirigent de Hamàs establert a l’estranger que és assassinat, després que Saleh al-Arouri morís en un atac al gener a Beirut. Allà, d’alguna manera, respiren més tranquils. Sabien que les amenaces d’Israel per l’atac contra els alts del Golan podien portar a una escalada molt més gran que un altre atac selectiu en zones afins a Hezbol·là. Però ara la pilota està a la teulada de Hezbol·là. "Si ells apunten a Beirut, nosaltres apuntarem a Tel-Aviv", van alertar diversos dirigents del grup els diplomàtics occidentals en els últims dies. Els xiïtes han deixat clar que ells no volen una guerra total, així que la resposta probablement sigui de gran calibre però continguda. De moment, tots els ulls estan posats a l’Iran. Del seu principal aliat també dependrà la resposta.
Grans aliats
Teheran ha vist com un dels seus grans aliats regionals, el líder polític de Hamàs, ha sigut assassinat al cor de la capital iraniana i, encara pitjor, tan sols unes hores després d’haver-se reunit amb el president de la República Islàmica, Masud Pezeshkian, i el líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei.
L’Iran prepara la seva resposta. Khamenei presumptament ha emès una ordre perquè l’Iran ataqui directament Israel, en represàlia per l’assassinat de Haniyeh, d’acord amb diversos funcionaris iranians que van parlar amb The New York Times (NYT). L’Estat jueu encara no havia reconegut ni negat l’assassinat del líder polític del grup palestí, però tant Hamàs com l’Iran el van culpabilitzar de la seva mort. Per a l’Iran, l’atac contra Haniyeh suposa una greu humiliació per la gran fallada dels serveis d’intel·ligència que suposa que el seu enemic pugui matar els seus aliats al seu propi territori.
Notícies relacionades"La mort de Haniyeh afectarà les negociacions i les posposarà. Normalment no es mata el líder polític amb qui s’està en guerra. El que està passant ara és una invitació per part d’Israel d’estendre el conflicte", escriu Abdolrasool Divsallar, investigador nord-americà del think tank Middle East Institute. "Aquesta operació, de fet, ha mostrat una altra vegada la inferioritat dels serveis d’intel·ligència iranians i la seva vulnerabilitat. El fracàs de la intel·ligència iraniana és greu", continua l’expert.
A més de l’Iran, la gran majoria de països de la regió han criticat durament l’atac israelià contra Teheran i han demanat contenció davant un conflicte, el d’Israel amb Hamàs i Palestina, que amenaça d’estendre’s per tot el Pròxim Orient. "L’assassinat de Haniyeh és un crim horrorós, un acte perillós i una clara violació de les lleis internacionals i humanitàries. Tan sols servirà per destruir la possibilitat d’arribar a la pau [a Gaza]. ¿Com pot la mediació per a un acord de pau ser efectiva si un costat assassina el negociador de l’altre costat?", va dir ahir el primer ministre d’Exteriors qatarià, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. Haniyeh, fins ara, vivia a Doha, on rebia protecció diplomàtica del Govern qatarià.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim