Repatriació de reus

Els EUA i Rússia preparen un gran intercanvi de presoners

El pla inclou líders de l’oposició russa i condemnats a presó per pirateig

Els EUA i Rússia preparen un gran intercanvi de presoners
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

En les últimes 72 hores, Rússia ha mogut prop d’una desena de presoners polítics dins de les seves fronteres. Els Estats Units, per la seva banda, ha eliminat de les seves bases de dades la informació sobre alguns reus russos empresonats al seu territori. Tot sembla indicar que els dos estats es preparen per a un canvi de cromos. Així ho va publicar ahir el mitjà eslovè N1, que va assegurar que es produiria l’intercanvi ben aviat. Cap govern implicat va fer declaracions sobre aquesta informació. El mitjà centreeuropeu va assegurar que tenia fonts fiables per publicar la notícia, a més d’apuntar que hi ha diferents països implicats, a part de les dues potències, com és el cas d’Alemanya i de Bielorússia.

Entre la llista de reus susceptibles de ser intercanviats figuren noms importants de la dissidència russa com els activistes contra el règim Ilià Iaixin i Vladímir Karà-Murzà, considerats agents estrangers per les autoritats russes; les exlíders de l’organització Fons Contra la Corrupció d’Aleksei Navalni, considerada organització extremista per Rússia, Lilia Txanixeva i Ksenia Fadeeva; els artistes Sasha Skotxilenko i Daniïl Crinari; el copresident de Memorial, agent estranger segons Moscou, Oleg Orlov; la periodista Maria Ponomarenko, i Kevin Lik, de 19 anys. L’últim detingut d’aquest perfil va ser el periodista del Wall Street Journal Evan Gerxkovitx, tot i que per ara es desconeix si podria formar part de l’intercanvi. Aquest professional de la informació va ser condemnat recentment a 16 anys de presó per càrrecs d’espionatge que ell mateix nega. La major part dels reus van entrar a la presó després del 2022, moment en què la repressió a Rússia es va agreujar arran de l’inici de la guerra russoucraniana, i molts d’ells van rebre condemnes de més de 10 anys amb càrrecs com desacreditar l’Exèrcit rus o traïció.

L’últim a tornar

Notícies relacionades

Entre els susceptibles de tornar al país euroasiàtic hi ha noms com Vadim Krassikov, Aleksander Vinnik, Maxim Martxenko, Vadim Konoixtxenko, Vladislav Kliuixin, Roman Seleznev i Vladímir Dunaev. Krassikov és un agent de l’FSB condemnat a Alemanya per l’assassinat d’un activista txetxè. Vinnik, Kliuixin i Seleznev eren hackers i van ser acusats de diferents delictes relacionats amb la informàtica i de blanqueig de diners. Martxenko i Konoixtxenko, per la seva banda, van ser acusats de contraban.

L’últim a tornar a Moscou a través d’un intercanvi de presoners va ser l’anomenat Mercader de la mort, Viktor Bout, que just a l’arribar va ser rebut com un heroi i poc després de tornar a Rússia es va unir a les files del Partit Liberal-Demòcrata, d’ideologia ultranacionalista. En aquella ocasió, la nord-americana que va tornar a casa va ser la basquetbolista Brittney Griner, que va ser empresonada per tinença d’estupefaents.