El polvorí del Pròxim Orient

De "terrorista global" a nou "màrtir palestí"

De "terrorista global" a  nou "màrtir palestí"
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Des de l’exili, el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, va veure la seva família minvar. A l’abril, l’Exèrcit israelià va matar tres dels seus fills i quatre nets en un bombardeig contra el cotxe en el qual circulaven pel camp d’Al-Shati al nord de la Franja de Gaza. Fa poc més de mes i mig, 10 membres més de la seva família, inclosa la seva germana, van caure víctimes d’un atac a la mateixa zona. Llavors, va dir que més de 60 parents havien sigut assassinats des del 7 d’octubre. Ara, li ha tocat el torn. Ismail Haniyeh va morir ahir a Teheran "com a resultat d’una batuda traïdora sionista", segons Hamàs.

Era un dels rostres més coneguts del grup palestí. Amb 62 anys, estava a càrrec de liderar les converses per a un alto el foc a la Franja de Gaza. Gairebé 10 mesos d’ofensiva militar israeliana han causat la mort de més de 39.400 gazatins i la destrucció generalitzada del territori. La resposta hebrea va arribar després de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre que va acabar amb la vida de 1.139 israelians. Aquest atac va ser liderat pel braç militar de Hamàs, les Brigades Ezzedin al Qassam. Haniyeh, al capdavant del braç polític del grup, va celebrar l’operació diluvi a l’Aqsa amb molta sorpresa. Sembla que el líder, de caràcter més moderat, no sabia res per endavant sobre aquesta operació.

"Tot el nostre poble i totes les famílies dels residents de Gaza han pagat un alt preu amb la sang dels seus fills, i jo soc un d’ells", va recordar a l’abril. A càrrec del lideratge de Hamàs des del 2017, fa anys que Haniyeh està autoexiliat de la seva terra. Durant aquest temps, ha viscut entre Turquia i Doha, la capital de Qatar, cosa que li permetia ser la cara visible de la diplomàcia externa de Hamàs. Ahir, era a la seva residència de Teheran per a la presa de possessió del nou president de l’Iran, Masoud Pezeshkian.

Nascut al camp de refugiats de Al-Shati, a la costa de la Ciutat de Gaza, Haniyeh era fill de pares refugiats de la ciutat palestina d’Asqalan, ara conegut com a Ashkelon, després de la formació d’Israel el 1948. Va dedicar la seva joventut a estudiar literatura àrab a la Universitat Islàmica de la Ciutat de Gaza i allà va militar com a activista estudiantil. Eren els anys previs a la creació de Hamàs. El 1983, es va unir al Bloc Estudiantil Islàmic, una organització considerada per molts com la precursora del grup que acabaria governant de facto la Franja de Gaza. Quatre anys després, en plena primera intifada, Haniyeh era als carrers participant en les protestes. En aquest 1987 es va fundar Hamàs i Haniyeh va ser un dels seus membres més joves.

A les presons

Va passar per les presons israelianes en tres ocasions. La seva condemna més llarga va durar tres anys i, després, va ser deportat al Líban el 1992. Al cap d’un any, després de la firma dels Acords d’Oslo, Haniyeh va tornar a Gaza i es va convertir en l’assessor més pròxim del fundador Ahmad Yassin el 1997. El setembre del 2003, tots dos van sobreviure a un intent d’assassinat, el primer de molts. Mesos després, Yassin va caure víctima d’una altra emboscada israeliana.

Notícies relacionades

La popularitat de Haniyeh es va disparar el 2006 quan Hamàs va guanyar les últimes eleccions palestines convocades als territoris. Aquell mateix any va ocupar breument el càrrec de primer ministre de l’Autoritat Palestina. Occident no va reconèixer els resultats i es va obrir un breu període de Guerra Civil entre els islamistes i el secular Fatah al-Islam. Finalment, Hamàs va acabar governant la Franja fins al dia d’avui.

Al maig la Fiscalia del Tribunal Penal Internacional va sol·licitar ordres d’arrest contra tres dirigents de Hamàs, entre ells Haniyeh, així com contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per presumptes crims de guerra. Quan va assumir el lideratge del grup el 2017, els EUA van passar a considerar-lo un "terrorista global especialment designat". Després de defensar la resistència "en totes les formes: resistència popular, resistència política, diplomàtica i militar", Haniyeh es converteix en el nou "màrtir" de la causa palestina, com tants d’altres ho han sigut abans que ell.