Rússia i EUA bescanvien presos amb la mediació de Turquia

En l’intercanvi, el més important de la història recent entre les dues potències, participen també Alemanya, Eslovènia, Noruega, Polònia i Alemanya

Entre els alliberats hi ha el periodista espanyol Pablo González i el nord-americà Evan Gerxkovitx

Rússia i EUA bescanvien presos amb la mediació de Turquia
4
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Kremlin i la Casa Blanca van arribar ahir a un acord per portar a terme un dels intercanvis de presoners més importants des del final de la Guerra Freda i que ha s’ha pogut realitzar gràcies a la mediació de Turquia. En total, segons ha confirmat el país anatoli, són 26 les persones que ha sigut intercanviades.

Encara no s’ha confirmat la identitat de tots ells, però Ankara sí que ha avançat que entre els intercanviats hi ha el reporter de The Wall Street Journal Evan Gershkovich, l’exmarine nord-americà Paul Whelan, l’activista rus Ilià Iaixin, l’alemany Rico Krieger i l’agent dels serveis secrets russos Vadim Krassikov. També hi figura el periodista basc Pablo González, detingut a Polònia el 2022 acusat de ser un espia rus.

Passarà a la història

En l’operació han participat també Alemanya, Eslovènia, Noruega, Polònia, Alemanya i Turquia, aquesta última com a facilitadora de l’acord. "Aquesta operació passarà a la història com l’intercanvi de presoners més extensiu entre els EUA i Rússia i Alemanya dels anys recents. I els canals de diàleg d’aquesta operació històrica van ser establerts pels nostres serveis d’intel·ligència, que van portar totes les parts a un mateix lloc al juliol per arribar a un acord", va destacar la presidència turca ahir en un comunicat.

Els primers a ser intercanviats ahir, segons canals de Telegram russos com Mash, van ser els espies Artem Dultsev i Anna Dultseva, que van arribar a l’enclavament rus de Kaliningrad al migdia. La parella va ser detinguda a Eslovènia el 2022 després d’haver fingit durant gairebé cinc anys ser una parella argentina establerta al petit país centreeuropeu.

No es produïa un intercanvi de presoners entre els EUA i Rússia des de finals del 2023, quan Víktor Bout, un traficant d’armes conegut com el mercader de la mort va ser intercanviat per la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner, empresonada per suposada tinença d’estupefaents. Bout va ser rebut amb tots els honors a Rússia i fins i tot va començar carrera en política de la mà del Partit Liberal-Demòcrata.

Amb l’intercanvi d’ahir, Rússia ha permès la marxa del seu país de grans i notoris noms dins de l’oposició russa, durament reprimida i empresonada des del 2022, quan la pressió contra l’oposició democràtica russa es va agreujar arran de l’inici de la invasió d’Ucraïna.

Els activistes russos més coneguts alliberats ahir són Vladímir Karà-Murzà, les exlíders de l’organització Fons Contra la Corrupció d’Aleksei Navalni (etiquetada com a organització extremista per Rússia) Lilia Txanixeva i Ksenia Fadeeva; l’artista Sasha Skotxilenko; el copresident de Memorial (oenagé catalogada com a agent estranger per Moscou) Oleg Orlov i la periodista Alsu Kurmaixeva.

"Avui recordem tots els que estan encara detinguts il·legalment o mantinguts com a ostatges arreu del món, i reafirmem el nostre compromís amb les seves famílies: estem amb vosaltres. No deixarem mai de treballar per poder tornar-vos als vostres éssers estimats", va dir el president nord-americà, Joe Biden.

En aquest intercanvi també ha participat Bielorússia, que ha deixat marxar l’alemany Rico Krieger, de 29 anys, que va ser condemnat a pena de mort fa unes setmanes per suposat espionatge per als serveis secrets d’Ucraïna, pertinença a un grup extremista, manipulació d’armes i explosius, i terrorisme.

L’alliberament d’aquest pres, un auxiliar d’infermeria la condemna a mort del qual va generar un notable enrenou a Alemanya, va ser molt ben rebuda al seu país d’origen. No obstant, a canvi Alemanya va entregar ahir l’anomenat "assassí del Tiergarten". Es tracta de Vadim Krassikov, àlies Vadim Sokorov, condemnat a cadena perpètua el desembre del 2021 per l’assassinat el 2019 de l’opositor georgianotxetxè Zelimjan Jangoixvili.

El portaveu del Govern alemany, Steffen Hebestreit, va admetre en un comunicat que no va ser una "decisió fàcil" accedir a l’alliberament de Krassikov. "La nostra obligació de protegir ciutadans alemanys i la solidaritat cap als EUA eren raons de pes", va apuntar Hebestreit. El portaveu del canceller Olaf Scholz va confirmar que entre els ciutadans occidentals alliberats es trobava Krieger.

Enrenou a Alemanya

Notícies relacionades

Els ciutadans germànics alliberats, entre ells un jove de 18 anys, així com el dissident rus Oleg Orlov, president de l’organització Memorial, van seguir el viatge des d’Ankara fins a l’aeroport de Bonn/Colònia, on, segons la televisió pública Ard, els esperava per rebre’ls el canceller Scholz.

L’alliberament de Krassikov, tot i que està complint condemna de cadena perpètua per assassinat, ha generat un gran enrenou. La seva víctima, un opositor de 40 anys, estava a Alemanya com a refugiat. Va cometre l’assassinat a plena llum del dia a prop del Tiergarten, el parc central de Berlín. En el judici contra Krassikov, que per a Putin és un patriota, es va establir que el rus havia actuat per encàrrec de Moscou, que considerava Jangoixvili un terrorista per haver combatut amb els rebels txetxens. El cas va desencadenar una crisi diplomàtica entre Moscou i el govern de la llavors cancellera Angela Merkel.