Conflicte al Pròxim Orient

L’assassinat de Haniyeh posa fi a la negociació d’una treva a Gaza

El líder polític de Hamàs rep sepultura entre multituds a Qatar mentre l’Iran mira de dilucidar el grau d’infiltració israeliana que hi ha al país

L’atac mortal mostra la debilitat de la defensa de la República Islàmica de l’Estat persa 

L’assassinat de Haniyeh posa fi  a la negociació d’una treva a Gaza
3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El fins aquest dimecres líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, va ser enterrat finalment ahir després de dos dies de cerimònies: primer a Teheran, on va ser assassinat dimecres a la matinada, i ahir a Qatar, el país on el dirigent de la milícia palestina vivia des de fa anys. Mentre s’espera la venjança per un assassinat que amenaça de desencadenar una guerra regional, les primeres conseqüències ja han fet acte d’aparició, i allunyen encara més les possibilitats d’un alto el foc a Gaza. Segons han explicat fonts de seguretat egípcies a l’agència Efe, les negociacions per a una treva s’han parat "per complet".

El motiu, segons assenyalen aquestes fonts, és "la ira entre els dirigents de Hamàs dins i fora de la Franja de Gaza". Haniyeh, de fet, era un dels líders de les negociacions amb Israel, que han funcionat a través de la mediació de Qatar i Egipte.

Turquia, el gran valedor

La cerimònia del funeral va tenir lloc a la capital qatariana, Doha, i hi van assistir nombrosos alts càrrecs de Hamàs, a més de l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, i una delegació d’alts funcionaris de Turquia, encapçalada pel ministre d’Exteriors turc, Hakan Fidan. Juntament amb Qatar, Turquia era el gran valedor del líder polític de Hamàs. Entre els assistents també hi havia Khaled Meshaal, alt dirigent de l’ala política de la milícia palestina i un dels favorits de cara a succeir Haniyeh en el càrrec.

"Saludeu tots els màrtirs de Gaza. Saludeu tots els líders del món. Saludeu tots els musulmans que avui ens miren", va dir en el funeral Amal Haniyeh, la dona del líder de Hamàs. "Que aquest divendres sigui un dia d’enuig absolut i de denúncia davant el crim que es va cometre dimecres i davant el genocidi que està cometent-se encara a la Franja de Gaza", va afirmar Izzat al-Rishq, alt membre del politburó de Hamàs.

En tan sols dos dies, s’ha confirmat la mort del líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, i també la del líder militar de Hamàs, Mohammad Deif, que es va produir el juliol passat però va ser anunciada dijous per Israel. Hamàs, no obstant, no ha sigut escapçada del tot: el seu líder absolut, Yahya Sinwar, continua viu, suposadament a Gaza.

Haniyeh va ser assassinat durant la matinada de dimecres a Teheran, tan sols unes quantes hores després que el líder palestí assistís a la jura del càrrec per part del nou president iranià, Masoud Pezeshkian. Durant dimarts, Haniyeh va estar reunit, de fet, amb Pezeshkian i amb el líder suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei.

Poder d’infiltració

La seva mort, no obstant, és una mena d’incògnita: informes vinculats a Israel –el Govern hebreu no ha comentat ni confirmat la notícia de la mort de Haniyeh, tot i que hi ha pocs dubtes sobre l’autoria de l’atac– diuen que la causa de la mort va ser l’explosió d’una maleta plantada al lloc, dins del complex presidencial iranià, mesos abans. Aquesta hipòtesi significaria que Israel està infiltrat en les més altes esferes del poder a Teheran.

Notícies relacionades

L’Iran, per contra, assegura que Haniyeh va morir per l’atac aeri d’un míssil que va impactar contra l’habitació on dormia. Aquesta hipòtesi suggeriria que Israel té un enorme i extens coneixement de les infraestructures presidencials iranianes.

En qualsevol cas, segons els experts, l’assassinat del líder polític de Hamàs al cor de la capital iraniana és una mostra evident de la feblesa que caracteritza la defensa de la República Islàmica, que ara es veu obligada a contestar, com ja va passar fa uns mesos, a l’agressió israeliana.