Intercanvi de presoners
Polèmica a Alemanya per la llibertat de l’assassí rus Vadim Krasikov
El sicari, un heroi per a Putin, estava condemnat a cadena perpètua per matar a Berlín un opositor georgianotxetxè el 2019
L’entrega d’un condemnat per assassinat no té precedents al país germànic
"En democràcia, les decisions de vegades són difícils. Ho tenen més fàcil les dictadures, actuen sense miraments ni reflexió", va sentenciar l’opositor i periodista rus Vladímir Karà-Murzà, l’endemà d’aterrar a Bonn entre el grup de deu presos alliberats en l’intercanvi entre Rússia i els Estats Units. "Alemanya, i el seu canceller [Olaf Scholz], estaven davant el dilema d’alliberar un condemnat per assassinat i salvar 16 vides. Som aquí perquè va fer el correcte", va afegir, enmig de la polèmica provocada per l’entrega a Moscou de l’agent rus Vadim Krasikov, condemnat a cadena perpètua per l’assassinat a Berlín d’un opositor georgianotxetxè.
"Nosaltres som la demostració real que Rússia no és un bloc enemic de lleials al Kremlin", va afegir Karà-Murzà, supervivent de dos enverinaments, que complia una condemna a 25 anys de presó a Rússia per alta traïció. Va comparèixer davant els mitjans amb dos dissidents més, Ilià Iaixin i Andrei Pivorarov, integrants com ell del grup de presos arribats a Alemanya. En el mateix aparell viatjava Oleg Orlov, vicepresident de l’organització Memorial, guanyadora del Nobel de la Pau el 2022, així com els cinc alemanys així mateix inclosos en l’operació pactada entre els Estats Units i Rússia, amb intervenció d’Alemanya i Turquia.
Discret però emocionant
L’arribada del grup a Alemanya –deu persones, del total de 16 occidentals alliberats– va estar envoltada d’una discreció que contrastava amb el desplegament d’emocions, abraçades o honors brindats als seus, respectivament, pel president rus, Vladímir Putin, com pel nord-americà, Joe Biden, així com la vicepresidenta i aspirant a succeir-lo, Kamala Harris.
El canceller Scholz va interrompre les seves vacances per rebre’ls a l’aeroport de Bonn-Colònia. Es van difondre imatges de l’aterratge, però no dels seus ocupants. La conferència de premsa de Karà-Murzà i els seus companys era el primer contacte amb els mitjans d’aquests tres crítics a Putin, que a més d’agrair la gestió de Scholz, van recordar la situació dels "milers de presos polítics" que segueixen "en gulags russos", en paraules de Pivorarov. "Voldria tornar immediatament a Rússia, hi ha d’altres amenaçats que haurien de ser aquí. Però la meva responsabilitat és lluitar per ells, per una amnistia", va afirmar, aguantant-se les llàgrimes Iaixin.
Scholz havia comparegut ja dijous a la nit dues vegades, abans i després de l’aterratge. En les dues ocasions va recalcar com de "difícil" havia sigut la decisió d’entregar Krasikov, conegut com l’assassí del Tiergarten. El sicari rus complia cadena perpètua a Alemanya per haver matat a plena llum del dia i al cor de la capital alemanya un opositor georgianotxetxè. El cas, que va tenir lloc el 2019, va sacsejar l’opinió pública i va empitjorar les relacions entre Berlín i Moscou.
L’entrega d’un condemnat per assassinat, que Putin ha reconegut ara que va actuar com a agent seu, no té precedents fins ara. Caldria o bé un indult, a càrrec del president Frank-Walter Steinmeier, o bé garanties que complirà la pena al país al qual se l’entrega, va recordar l’experta en justícia de la televisió pública ZDF Sarah Tacke. La primer cosa era impensable per a un condemnat per assassinat en territori alemany. La segon no passarà, ja que per a Putin és un patriota.
Notícies relacionadesL’entrega de Krasikov era irrenunciable per a Putin. El seu nom ja es va estudiar quan es va temptejar un intercanvi de presos que inclogués el líder opositor Aleksei Navalni, fins que va aparèixer mort a la colònia penitenciària de l’Àrtic, el febrer passat.
En mitjans alemanys s’adverteix que aquesta entrega pot "impulsar" detencions arbitràries a Rússia i amb finalitats polítiques. Però també es reconeix que sense el sicari, no hi hauria hagut un intercanvi qualificat d’històric per totes les parts.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- La construcció de pisos registra a Catalunya el seu rècord en 10 anys
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com s’han de menjar els calçots (instruccions per a forasters)
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking