Concentracions contra Maduro a Madrid i Barcelona

Milers de veneçolans demanen que no s’aturi la pressió contra el frau electoral

‘Molts volem tornar a casa’, deia una de les múltiples pancartes dels manifestants

Concentracions contra Maduro a Madrid i Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Els ecos de la greu crisi política que travessa Veneçuela en els últims dies van retrunyir ahir també a Espanya. Milers de veneçolans residents a la Península –uns 400.000– es van concentrar a Barcelona i a Madrid en contra dels resultats electorals al seu país que van donar la victòria fa una setmana a l’oficialista Nicolás Maduro en detriment de l’opositor Edmundo González Urrutia.

A Barcelona, milers de persones es van concentrar als voltants de l’Arc del Triomf en un acte considerat com un rotund èxit per l’organització. Al crit de «frau», els congregats van demanar que no cessi la pressió internacional contra el mandatari bolivarià. Una pressió que creix a mesura que passen els dies tant dins del país com al voltant del món.

No van oblidar els manifestants a la capital catalana a les víctimes de la dura repressió que està aplicant el règim contra qui qüestionen els resultats electorals. «Llibertat per a tots els presos polítics», es va sentir cridar al llarg de la marxa a Barcelona. D’altres apel·laven al seu desig de tornar al país d’on van sortir a causa, precisament, del chavisme. «Molts volem tornar a casa», van reclamar, una possibilitat factible si governés finalment l’opositor Edmundo González Urrutia.

També a la Puerta del Sol

A Madrid, l’epicentre de la trobada reivindicativa va ser a la Puerta del Sol, també amb una afluència massiva. A la capital, els partits PP i Vox van intentar monopolitzar la concentració. «Per una Veneçuela lliure, alça la veu contra el frau electoral del règim de Maduro», va escriure el PP de la Comunitat de Madrid, amb el ‘hashtag’ «Va guanyar Veneçuela». «Ens unim al rebuig mundial al frau electoral del narcodictador Maduro», va expressar per la seva banda el partit de Santiago Abascal, que va demanar assistència als seus afiliats, votants i simpatitzants.

Com a Barcelona, una riuada de banderes veneçolanes i nombroses pancartes van esquitxar la concentració a la capital: No es pot ignorar tanta gent que demana un canvi, Ningú va dir que fos fàcil i La lluita no ha acabat van ser només una mostra dels eslògans més utilitzats. No més repressió, no més morts podia llegir-se també amb referència a les persones que han perdut la vida en les concentracions durament reprimides per la policia a la capital veneçolana durant l’última setmana.

Molts participants portaven fins i tot fotos de detinguts «injustament» a les protestes a Veneçuela per denunciar que a les eleccions del passat 28 de juliol es va produir un frau.

Notícies relacionades

Protestes similars es van viure també a Santa Cruz de Tenerife, Valladolid i altres punts d’Espanya. Més d’un centenar de persones es van concentrar a Valladolid per reivindicar amb globus de gran mida els 7.173.152 vots que l’oposició atribueix al seu candidat, Edmundo González, i protestar contra la victòria de Nicolás Maduro a les eleccions del passat 28 de juliol, segons dades del Consell Nacional Electoral (CNE).

Una manifestació es va celebrar a la Plaça de Zorrilla de la capital val·lisoletana en què també van participar exiliats cubans, van denunciar el «frau» en els comicis i van mostrar cartells amb missatges com Maduro assassí i Veneçuela als carrers. Amb tot, el lema que més es va corejar va ser el de Libertad i A baix el dictador en un acte culminat amb l’himne nacional.