Lula se la juga per Maduro

L’afany del president brasiler a buscar una solució per a la crisi a Veneçuela té un cost intern per a ell. Els opositors del seu país, encapçalats per Bolsonaro, estan a punt de perdre la paciència.

Lula se la juga per Maduro
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El conflicte polític veneçolà i les seves arestes laberíntiques posen ara a prova el lideratge regional de Luiz Inácio Lula da Silva. El president brasiler concentra part del seu capital polític en una resolució de la crisi que enfronta en trinxeres irreconciliables el Govern i l’oposició veneçolanes com a conseqüència de la qüestionada victòria a les urnes de Nicolás Maduro.

Lula, juntament amb els seus col·legues de Mèxic i Colòmbia, Andrés Manuel López Obrador i Gustavo Petro, van reclamar fa dies la publicació "expedita" de les "dades desglossades de les eleccions". Van afirmar que "el principi fonamental de la sobirania popular ha de ser respectat mitjançant la verificació imparcial dels resultats". I van expressar al seu torn la "disposició per recolzar els esforços de diàleg i recerca d’acords que beneficiïn el poble veneçolà". Però Lula ha volgut sumar l’esforç dels Governs progressistes a Xile i amb aquest propòsit va aterrar dilluns a Santiago per entrevistar-se amb el seu homòleg Gabriel Boric.

Problema comú

Per a Lula, l’agreujament de la crisi veneçolana pot provocar a Llatinoamèrica greus conseqüències, una d’aquestes l’augment de l’èxode, com acaba d’advertir-ho l’expresidenta xilena, Michelle Bachelet. Xile i el Brasil comparteixen un problema comú: cadascun dels països ha rebut mig milió de migrants dels més de set milions que van abandonar prèviament el país.

Notícies relacionades

Els esforços d’encarrilar un desacord tan profund entre el madurisme i aquells que afirmen que el guanyador de les eleccions ha sigut Edmundo González Urrutia suposa per a un hàbil negociador com Lula un desafiament que, a més, té un cost intern: els opositors al Brasil estan a prop de perdre la paciència per la tolerància del president cap a Maduro. La veu cantant d’aquests reclams no és qualsevol: l’encapçala el partit de Jair Bolsonaro.

Xile ha decidit acompanyar el Brasil, Colòmbia i Mèxic, però Lula sembla estar més a prop del fracàs que de l’èxit. Per ara ha aconseguit que els EUA no donin tancada per complet una via de negociació. Tanmateix, els marges d’acció s’estrenyen per a Lula per la decisió del palau de Miraflores de radicalitzar-se. Maduro va reunir dilluns la joventut del seu partit per demanar-los que no es deixin enganyar pels cants de sirena del progressisme llatinoamericà.