Un home comú de l’Amèrica oblidada

Un home comú de l’Amèrica oblidada

DPA vía Europa Press / DPA vía Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Tim Walz no estava aparentment entre els favorits per convertir-se en el candidat a la vicepresidència de Kamala Harris. No procedeix de cap dels estats que decidiran les eleccions el novembre, a diferència de Josh Shapiro (governador de Pennsilvània) i Mark Kelly (senador d’Arizona), ni era particularment conegut. Però fa dues setmanes, la seva estrella va començar a canviar. En una entrevista en l’influent programa Morning Joe Walz va argumentar que han sigut les polítiques republicanes les que han destruït la suposadament idíl·lica Amèrica rural. "No ens agrada el que està passant. No pots anar ni a un sopar d’Acció de Gràcies amb el teu oncle perquè acabes innecessàriament en una estranya baralla", va dir arrencant un somriure al presentador. "És veritat, aquesta gent són senzillament rars", va remarcar.

Notícies relacionades

Sense adonar-se’n, Waltz havia trobat or al penjar-li a Donald Trump, al seu número dos J. D. Vance i al cunyat republicà de torn l’etiqueta de weird (rar, estrany, anormal). La seva descripció es va fer viral i va donar peu a una cascada de mems fins a colar-se entre l’artilleria pesant dels demòcrates.

És una de les virtuts del governador de Minnesota, la seva familiaritat i proximitat al nord-americà comú. La seva atípica normalitat entre una classe política saturada de milionaris, activistes de tot signe i polítics sortits dels bressols universitaris més elitistes. Però també la seva capacitat per guanyar eleccions en zones rurals blanques i conservadores. Les seves credencials militars i els seus anys advocant pels drets dels veterans al Congrés. I la seva experiència a Minnesota governant durant el seu primer mandat sense el control del Parlament, el mateix escenari que es podria trobar a Washington si els demòcrates guanyen les eleccions.