Petites lesions

Quatre mesos de presó per a l’agressor de la primera ministra danesa

La justícia determina que l’atac a Frederiksen no va tenir una motivació política

Quatre mesos de presó per a l’agressor de la primera ministra danesa
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

La justícia danesa va condemnar a quatre mesos de presó, expulsió del país i prohibició de tornar durant sis anys al ciutadà polonès de 39 anys que va agredir la primera ministra, la socialdemòcrata Mette Frederiksen, al juny. La sentència va destacar que no hi va haver motivació política i que les lesions sofertes per la política van ser menors.

L’agressió es va produir el 7 de juny passat, en ple final de campanya per a les eleccions europees. Va derivar en la cancel·lació de l’agenda pública de la cap del Govern danès, molt afectada per l’incident, que es va produir enmig de l’alarma en diversos països europeus pel clima de crispació política i successius atacs a candidats en campanya.

Unes setmanes abans, el primer ministre eslovac, el populista prorús Robert Fico, havia resultat greument ferit en un intent d’assassinat en el qual va rebre diversos trets per part d’un home de 70 anys quan es va acostar a saludar un grup de ciutadans a Handlova, al centre del país. Fico va quedar diversos dies en estat crític i va reaparèixer el 5 de juny amb un missatge per vídeo per reintegrar-se plenament en el seu treball passats els comicis europeus.

Notícies relacionades

L’agressió a Frederiksen no va tenir més repercussions físiques. La primera ministra danesa havia participat en acte del seu partit i es dirigia al centre de Copenhaguen per trobar-se amb una amiga. De sobte li va sortir al pas l’agressor, que li va clavar un cop de puny al braç i la va empènyer. Frederiksen va patir contusions a les cervicals i durant uns quants dies es va apartar de la vida pública.

Durant el judici, l’agressor va assegurar que havia actuat sota els efectes de l’alcohol, que havia tingut un mal dia i que no tenia res en contra de Frederiksen, sinó que fins i tot apreciava la seva línia política. Segons un informe forense, l’individu havia consumit drogues, a més d’alcohol.