Vincles entre Rússia i Llatinoamèrica

Sheinbaum convida Putin a la presa de possessió com a presidenta

El Ministeri d’Exteriors mexicà titlla de "protocol·lari" un gest que reflecteix una vegada més la proximitat del país al Kremlin

Sheinbaum convida Putin a la presa de possessió com a presidenta
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Claudia Sheinbaum, presidenta electa de Mèxic, afronta la seva primera patata calenta abans fins i tot d’assumir el càrrec. Durant dimarts a la nit, a Moscou, dos mitjans de premsa progovernamentals, l’agència Tass i el diari Izvestia, van informar que el president de Rússia, Vladímir Putin, havia sigut convidat a la presa de possessió de la pròxima cap d’Estat en un acte que tindrà lloc a Ciutat de Mèxic l’1 d’octubre. Poc després, enmig de la polèmica sorgida per la possible presència en territori mexicà del màxim dirigent polític rus, sobre el qual pesa un mandat d’arrest emès pel Tribunal Penal Internacional (TPI), la secretaria de Relacions Exteriors mexicana va voler treure importància a la notícia i, en un comunicat, va limitar l’esmentat convit a un gest protocol·lari cap a "totes les nacions amb les quals manté relacions".

La notícia "no va ser revelada per la secretaria, sinó per la mateixa ambaixada mexicana a Moscou", destaca Fausto Pretelin, analista en temes de política exterior a les publicacions El Economista i Globalitika. La legació mexicana a la capital russa està encapçalada per Eduardo Villegas, un diplomàtic pròxim a Beatriz Gutiérrez Müller, la dona del president sortint Andrés Manuel López Obrador i considerat com a molt proper als postulats del Kremlin. Un cop coneguda la invitació, l’aclariment de la secretaria "ha sigut lamentable", critica l’analista Pretelin, que recorda que "no és cert" que tots els països hagin sigut convocats a l’acte.