"Em pegues tota l’estona"

La divulgació de missatges entre l’expresident argentí Alberto Fernández i l’exprimera dama empitjora la crisi mediàtica que afronta l’exmandatari.

Manifestación de jóvenes contra la violencia de género.

Manifestación de jóvenes contra la violencia de género. / Marta G. Brea

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Això no funciona així, em pegues tota l’estona. És insòlit. No puc deixar que em facis això quan jo no t’he fet res. I tot el que miro de fer amb la ment centrada és defensar-te i tu em colpeges físicament. No hi ha explicació". La divulgació mediàtica dels missatges a través de WhatsApp entre Fabiola Yáñez, llavors primera dama, i Alberto Fernández en els seus dies de president, afegeix una nova capa d’estupor als argentins, assabentats des de començament de setmana que l’home que va governar aquest país entre finals del 2019 i el 10 de desembre del 2023 exercia el "terrorisme psicològic" i la violència física contra la mare del seu petit fill Francisco. Yáñez ha denunciat Fernández davant el jutge federal Julián Ercolini, que el va imputar per lesions lleus.

Dijous a la nit, el portal Infobae va publicar captures d’una pantalla telefònica en la qual també es poden llegir les respostes de l’excap d’Estat. "Però deixa de discutir. Al final acabem barallats nosaltres per tots els altres. Sisplau. Vine". A què Yáñez afegeix: "Em tornes a colpejar. Estàs boig". I Fernández respon com si ell fos la víctima: "Em sento malament". "Has estat pegant-me 3 dies seguits", insisteix Yáñez en una altra conversa. "Em costa respirar", contesta la seva parella.

El cas ha provocat un profund enrenou a l’Argentina. L’actual Govern d’ultradreta intenta capitalitzar-ho per envestir contra les polítiques de gènere i els col·lectius feministes que en el seu moment Fernández reivindicava mentre portava una vida paral·lela de "colpejador", com ja han començat a anomenar-lo.

Segons Infobae, la llavors primera dama enviava les fotos a Fernández retraient-li les seves reaccions intempestives. "I quan em vas sacsejar pels braços em vas deixar blaus". Però, alhora, li remet una altra foto amb l’ull totalment ennegrit. "Això és quan em vas pegar sense voler", li diu amb un deix de dolor i ironia. Tot aquest material està en mans del jutge, que ha resolt mesures de restricció que impedeixen que Fernández s’acosti a la seva exdona.

Notícies relacionades

Altres escàndols paral·lels

Ercolini es va trobar tot aquest material a partir del peritatge del telèfon de María Cantero, històrica secretària de l’expresident Alberto Fernández, en el marc d’una altra causa per tràfic d’influències. Alhora, el diari La Nación també va divulgar un vídeo de Fernández amb una jove periodista durant els dies més rigorosos de la pandèmia de covid al despatx presidencial, on ella beu cervesa i tots dos parlen de l’amor que es tenen l’un per l’altre.