Bangladesh purga la vella cúpula judicial mentre intenta mitigar el caos

Bangladesh purga la vella cúpula judicial mentre intenta mitigar el caos

Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Wire/dp / DPA - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Ha passat més d’una setmana des que va fugir l’ex primera ministra, Sheikh Hasina, i el nou govern de Bangladesh intenta esborrar la seva empremta de les institucions i mitigar la violència patida per la minoria hindú. "La llei i l’ordre són prioritaris perquè la gent pugui seure tranquil·lament o anar a treballar", va dir Muhammad Yunus, Nobel de la pau i líder de l’Executiu interí.

Des que Hasina va pujar a l’helicòpter diumenge, als estudiants que havien forçat la seva marxa els inquietava que el ministre de Justícia, Obaidul Hassan, li aplanés la tornada. La inquietud s’ha dissipat. Milers d’ells es van ajuntar davant el Tribunal Suprem per exigir-ne la sortida i poques hores després enviava una carta de dimissió al president del país, Mohammad Shahabuddin. La justícia és una de tantes institucions pervertides després de dècades de deriva autoritària. El nou Govern anul·la aquests dies les sentències amb aroma política. Ha alliberat Khaleda Zia, presidenta del Partit Nacionalista de Bangladesh i nèmesi de Hasina durant dècades, condemnada a arrest domiciliari per presumpta corrupció.

Pillatge i vandalisme

Notícies relacionades

Ningú va patir més els embats judicials que Yunus, també enfrontat a Hasina, sobre el qual s’amuntegaven un centenar de càrrecs. Aquest líder va recordar que el poder judicial havia renunciat a ser independent i obeïa "autoritats superiors". "En teoria, Hassan era el ministre de Justícia; a la pràctica, era només el botxí", va justificar. També han dimitit cinc alts magistrats i el governador del Banc Central.

En el nou Govern, amb una voluminosa presència de líders de les protestes, hi ha pressa per recuperar la pau social. La policia es va declarar en vaga després que dotzenes d’agents van morir en els enfrontaments amb estudiants que van deixar gairebé 300 víctimes en cinc setmanes. En aquest buit ha florit el pillatge i el vandalisme.

Temes:

Govern