El Brasil proposa uns comicis a Veneçuela per desencallar la crisi interna

El Brasil proposa uns comicis a Veneçuela per desencallar la crisi interna

Europa Press/Contacto/Matias Basualdo

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president Luiz Inácio Lula da Silva creu que té la clau de la solució del conflicte veneçolà derivat de la proclamació de Nicolás Maduro com a guanyador de les eleccions del 28 de juliol: celebrar nous comicis d’acord amb l’oposició i els socis regionals. Almenys això és el que van assegurar dos importants diaris de Sao Paulo, Valor Económico i Folha.

Lula comença a tenir problemes polítics interns pel paper que intenta exercir juntament amb Mèxic i Colòmbia per resoldre la crisi política a Veneçuela. Els tres països van reclamar al Consell Nacional Electoral (CNE) les actes desglossades de la contesa "per taula de votació". La proposició està sent sistemàticament desatesa pel palau de Miraflores. Maduro va dir tenir una "conversa pendent" amb Lula, Andrés Manuel López Obrador i Gustavo Petro. No obstant, aquesta trobada no sembla ser en la seva agenda.

Va ser Celso Amorim, l’assessor de Lula en assumptes internacionals i qui ha estat a Caracas durant els recents comicis, el que ha suggerit aquest full de ruta. Amb tot, Amorim es va entrevistar personalment amb Maduro i va sortir de la reunió com havia entrat, amb les mans buides.

Notícies relacionades

Espanya demana les actes

D’altra banda, el ministre José Manuel Albares va reivindicar ahir el lideratge internacional d’Espanya a l’hora d’exigir al règim de Nicolás Maduro les actes electorals dels comicis per fer una "verificació independent". I va anunciar que a instància seva es debatrà la situació del país sud-americà en el pròxim Consell de ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea que se celebrarà a finals d’agost. No obstant, aquestes explicacions han resultat insuficients per al PP, que critica la "tebiesa" de l’Executiu, segons informa Miguel Ángel Rodríguez.