L’Iran suggereix que una treva avortaria el seu càstig a Israel

El missatge aporta incentius a la nova ronda de contactes, després que els EUA, Qatar i Egipte llancessin un ultimàtum

L’Iran suggereix que una treva avortaria el seu càstig a Israel
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Les negociacions sobre l’alto el foc a Gaza que aquest mateix dijous s’haurien de reprendre a Doha podrien tenir la clau del futur de la regió. Tres alts càrrecs iranians van assegurar ahir a l’agència Reuters que l’Iran està disposat a avortar les seves promeses represàlies contra Israel per l’assassinat del líder polític de Hamàs al seu territori si s’arriba en els pròxims dies a un acord per acabar amb la guerra a la Franja.

El missatge iranià aporta nous incentius per a la nova ronda de converses, després que els Estats Units, Qatar i Egipte, els països al capdavant de la mediació, emetessin una mena d’ultimàtum cridant les parts a deixar-se d’excuses i maniobres dilatòries.

Pendents de Netanyahu

Falta veure com respondrà Benjamin Netanyahu, el dirigent que més interès ha posat aquests deu últims mesos a prolongar la guerra i incendiar la regió. "Esperem que la nostra resposta s’executi i es programi en el temps d’una manera que no perjudiqui un potencial alto el foc", va dir divendres passat la missió iraniana a les Nacions Unides. Ara el missatge va en una direcció semblant: si les negociacions fracassen o es prolonguen deliberadament, Israel ho pagarà amb un atac directe sobre el seu territori, segons Reuters. Ja va passar a l’abril, aleshores en resposta al bombardeig israelià del seu consolat a Damasc, en el qual van ser assassinats diversos alts càrrecs de la Guàrdia Revolucionària.

Per primera vegada en dècades de confrontació, l’Iran va bombardejar l’Estat jueu amb 300 míssils i drons, i va enterrar pel camí la seva doctrina de "paciència estratègica" per assenyalar que respondrà amb atacs directes cada vegada que Israel mati un dels seus dirigents o llanci agressions sobre el seu territori. El dubte que queda per aclarir és si el "sever càstig" promès aquesta vegada pel líder suprem iranià, Ali Khamenei, tornarà a ser prou calibrat i telegrafiat amb temps per prevenir un conflicte a gran escala.

Tant la intel·ligència israeliana com nord-americana han conclòs que l’Iran optarà per un atac directe contra Israel, potser en coordinació amb Hezbol·là des del Líban, una milícia que ha promès venjar l’assassinat del seu número dos, Fuad Shukur, a finals de juliol a Beirut. "Podria passar alguna cosa tan aviat com aquesta setmana", va dir dilluns el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby. El seu país no deixa d’acumular forces navals al Mediterrani oriental, concebudes com a eina de dissuasió, però també com a paraigua militar per al seu aliat jueu en cas que pintin bastos.

Activitat diplomàtica

Notícies relacionades

Mentrestant, la diplomàcia treballa frenèticament. Aquesta mateixa setmana els primers ministres del Regne Unit i Alemanya van parlar directament amb el nou president iranià, el reformista Masoud Pezeshkian, per demanar-li contenció. Aparentment van rebre un cop de porta com a resposta. "Una resposta punitiva davant un agressor forma part del dret de les nacions i serveix per frenar crims i agressions", hauria contestat Pezeshkian, segons els mitjans oficials perses.

Altres fonts afirmen, no obstant, que el nou president hauria demanat cautela a Khamenei per evitar una guerra a gran escala. D’acord amb Iran International, li hauria dit que la potencial resposta israeliana es podria acarnissar amb les infraestructures energètiques del país, destruir la seva economia i provocar potencialment el col·lapse del règim teocràtic.

Temes:

Gaza Israel