Milei treu partit de la denúncia per violència sexista contra Fernández

L’advocada de l’expresident demana anul·lar el testimoni telemàtic de l’ex primera dama, que apunta a lesions abans, durant i després d’un embaràs

Milei treu partit de la denúncia per violència sexista contra Fernández
4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El 63% dels argentins no gasten diners en lleure i un nombre aproximat d’ells no pensen comprar roba ni articles de la llar, mentre que el 75% han ajustat el seu exigu pressupost per concentrar-se en la provisió dels aliments. Són els mateixos argentins que des d’ahir paguen un 37,5% més car el transport públic, que s’ha incrementat fins a tres vegades des que va assumir el Govern d’ultradreta, el 10 de desembre passat.

La popularitat del president Javier Milei començava a mostrar signes d’una erosió que va fer saltar l’alarma del seu entorn. En un país amb un 55% de pobres i una recessió que s’emparenta amb els nivells de la pandèmia, l’economia va començar a situar-se en el centre de les preocupacions i angoixes col·lectives. Però, de sobte, la imatge presidencial ha deixat de caure per un episodi punyent que és aliè a la seva gestió. Les denúncies de l’ex primera dama, Fabiola Yáñez, contra Alberto Fernández, l’home que va precedir l’anarcocapitalista en l’exercici poder, per maltractament físic i psicològic presumptament exercit amb nivells de sorprenent crueltat, té un impacte tan gros en els mitjans, les xarxes socials i les converses que el creixent descontentament amb les polítiques de Milei sembla no tenir cabuda en un present de perplexitat.

Yáñez és a Madrid i ahir va declarar durant quatre hores via Zoom en el consolat argentí davant el fiscal federal Ramiro González en la causa que s’ha obert contra la seva exparella. En aquesta oportunitat va ratificar que va patir agressions greus abans, durant i després d’un embaràs. "Ara només falta confiar en la justícia i seguir els passos processals", va dir Mariana Gallego, advocada de l’ex primera dama argentina.

El testimoni de Yañez també va presentar el seu exmarit com una mena de donjuan a temps complet que va abusar del poder que tenia davant els ulls de la seva parella. "El desembre del 2016 vaig tornar a viure amb ell, em va prometre casar-se, tenir fills, tot novament com al principi, però va tornar la fustigació, la persecució constant, sense que jo li donés motius per fer-ho. Alhora, en paral·lel m’arribaven missatges de moltes dones que deien que tenien històries íntimes amb ell, cosa que ell també negava", va explicar la denunciant.

La declaració de Yáñez va ser impugnada per l’advocada de l’exmandatari, Silvina Carreira, perquè li van negar la possibilitat d’escoltar i veure l’audiència de manera virtual. La seva presència, li van explicar, "revictimitzava" la declarant.

Blaus a l’ull i al braç

La justícia ha prohibit al peronista Fernández sortir del país. També li ha confiscat el telèfon mòbil. A dins hi ha informacions sensibles sobre la gestió de l’Estat entre el 2020 i el 2023. De manera clara, van ser esborrats anys d’intercanvi amb Yáñez.

La setmana passada es van conèixer fotografies de l’ex primera dama amb blaus a un ull i un braç. Es van filtrar al seu torn algunes captures de whatsap. "Em pegues tota l’estona. És insòlit. No puc deixar que em facis això quan jo no t’he fet res". Diumenge passat, el portal Infobae va divulgar una entrevista d’una hora en què Yáñez va relatar l’experiència d’un infern personal en la residència que va habitar mentre la seva parella governava.

Els mitjans de premsa van publicar aquest dilluns a la nit fragments d’un escrit presentat per ella davant el jutge Julián Ercolini que té la certificació del consolat argentí a la capital espanyola. D’acord amb aquest testimoni, Yáñez va quedar embarassada el 2016, quan van començar la relació, però "es va veure induïda a avortar" enmig de situacions d’agressió quotidiana.

Notícies relacionades

Com un Otel·lo del Riu de la Plata, Fernández tenia gelosia patològica. "Li havia de respondre els missatges cada tres minuts, de manera que vaig optar per deixar de sortir". Les agressions i infidelitats van ser moneda corrent mentre va ser primera dama, d’acord amb les seves paraules. "Els cops eren constants". Va dir haver demanat ajuda al Ministeri de la Dona, creat pel seu marit, i que, malgrat les proves que havia presentat sigil·losament, li van girar l’esquena, una acusació refutada per qui va ocupar aquesta cartera, Ayelén Mazzina.

Fernández va abandonar el Govern amb una molt baixa ponderació dels argentins. El 2021 es va divulgar la imatge d’una celebració a la residència presidencial organitzada durant els pitjors dies de la quarantena. El peronisme va perdre les legislatives d’aquell any i, d’acord amb Yañez, el seu company la va responsabilitzar de la pallissa electoral amb una vilesa inusitada. La crisi econòmica va acabar no només per demolir la seva figura; va aplanar el camí de Milei, un extertulià televisiu, a la direcció de l’Estat.