Ucraïna diu que no vol ocupar territori rus, només una "pau justa"

Kíiv denuncia haver sigut objecte de milers d’atacs des de la regió de Kursk

Ucraïna diu que no vol ocupar territori rus, només una "pau justa"
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Amb la seva sorprenent incursió a la regió de Kursk i àrees adjacents, Ucraïna no té cap intenció de mantenir en règim d’ocupació militar un centímetre de territori de la Federació Russa. Es tracta, en paraules de dirigents ucraïnesos, d’una "operació legítima" destinada a millorar la seguretat dels habitants que resideixen a l’altre costat de la frontera i a empènyer Moscou a acceptar el que es considera a Kíiv com una "pau justa". Després de gairebé una setmana de silenci mediàtic sobre les seves intencions, representants ucraïnesos van començar ahir a esbossar de forma vaga les pretensions i els objectius de l’operació militar de més envergadura en territori rus llançada per les seves tropes des de l’inici de la contesa, que li ha permès controlar en menys d’una setmana un territori de prop de 800 quilòmetres quadrats, segons dades proporcionades per l’Institut d’Estudis sobre la Guerra (ISW)

L’ofensiva ucraïnesa en territori rus és "legítima, en particular en el marc referent al dret de legítima defensa contemplat per la Carta de les Nacions Unides", va puntualitzar amb fermesa el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers ucraïnès, Georgui Tiji, durant una roda de premsa.

Notícies relacionades

A causa de la negativa de moltes potències europees perquè l’Exèrcit ucraïnès utilitzi l’armament de llarga distància proporcionat per aquestes a l’interior del gegant euroasiàtic, el país eslau ha optat per ocupar franges frontereres que impedeixin els bombardejos procedents més enllà de la frontera comuna. En els dos últims mesos, d’acord amb la mateixa font, Rússia ha disparat en més de dos milers d’ocasions contra territori i habitants que resideixen a la veïna regió ucraïnesa de Sumi, una realitat que, segons Tiji, ha empès Ucraïna a iniciar aquesta ofensiva. "A diferència de Rússia, Ucraïna no desitja propietats alienes, només protegir la vida del seu poble", va afegir el portaveu.

De la intervenció de Tiji també es dedueix que l’ofensiva de Kursk constitueix una mena de maniobra de diversió destinada a alleujar la pressió en altres punts del front, en particular al Donbàs, on els avenços de les tropes russes són reduïts però constants.