Israel i Hamàs busquen a Doha un possible alto el foc a Gaza

Els EUA, Qatar i Egipte medien en els contactes per frenar una guerra amb 40.000 morts

Israel i Hamàs busquen a Doha un possible alto el foc a Gaza
3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Les converses per arribar a un acord per a l’alto el foc a Gaza, en les quals participen com a mediadors els Estats Units, Egipte i Qatar, van començar ahir a Doha, la capital qatariana.

Durant els últims dies, Washington ha expressat el seu desig que aquesta ronda de converses pugui ser definitiva perquè Israel i Hamàs arribin a un acord per acabar amb l’ofensiva israeliana sobre la Franja, que ha causat ja 40.000 morts. "Esperem que les xerrades tirin endavant, com ha de ser. Tots els negociadors han de tornar a la taula i arribar a l’acord", va afirmar aquesta setmana el viceportaveu del Departament d’Estat dels EUA, Vedant Patel.

A aquesta última ronda de negociacions va assistir una delegació israeliana que inclou el cap dels serveis secrets del país hebreu, David Barnea; el cap dels serveis d’intel·ligència israelians, Ronen Bar, i el cap negociador per als segrestats, Nitzan Alon. "Les converses ja han començat i probablement segueixin divendres [avui]. Els obstacles actuals es poden superar. Hem d’acabar amb això", va explicar el portaveu de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby.

Participació indirecta

Hamàs, no obstant, no va participar directament en les reunions, però els seus representants a Doha sí que es reuniran amb representants nord-americans, egipcis i qatarians a mesura que surtin conclusions de la trobada amb els israelians. "Anar a les negociacions permet que la força ocupadora [Israel] imposi noves condicions i utilitzi el laberint de l’acord per cometre més crims a Gaza", va dir dimecres l’alt oficial de Hamàs, Sami Abu Zuhri.

La milícia palestina es remet a la proposta d’alto el foc presentada al juliol, recolzada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides i avalada per l’Administració de Joe Biden.

Aquesta proposta es basava en l’intercanvi de tots els ostatges israelians en mans de Hamàs a canvi d’un alto el foc temporal i la retirada de tots els soldats de l’Estat hebreu de la Franja de Gaza. Després de la retirada, la treva tornaria permanentment. Israel no va acceptar les condicions. "Hamàs està preparada per discutir la implementació d’aquesta proposta", va continuar Abu Zuhri.

Segons van afirmar en els últims dies fonts anònimes vinculades a les negociacions, no s’esperava que sortís cap acord ahir. Això no significa, però, que no augmenti la pressió perquè el pacte sigui rubricat en els pròxims dies.

L’Iran, de fet, s’ha sumat a la pressió apuntant que la República Islàmica podria estar disposada a "no venjar-se contra Israel" si s’aconsegueix arribar a un alto el foc a Gaza. Fa dues setmanes, l’Estat hebreu va assassinar, en qüestió d’hores, el segon al comandament de Hezbol·là al Líban i el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran.

Amenaces d’Ali Khamenei

El líder suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, va prometre "un càstig sense precedents" contra Israel. Aquesta resposta, que eleva la por que hi hagi una escalada del conflicte a tota la regió, encara no ha arribat.

Notícies relacionades

Mentre començaven les xerrades a Doha ahir a la tarda, el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, va pronunciar un discurs al Parlament turc, a Ankara, en una visita venuda a so de bombo i platerets pel Govern presidit per Recep Tayyip Erdogan. Ankara va voler, amb la invitació d’Abbas, fer un contrapès al discurs que, el mes passat, va fer el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, al Congrés nord-americà.

"He decidit anar amb els altres membres de l’Autoritat Nacional Palestina a la Franja de Gaza. M’esforçaré al màxim perquè tots puguem estar amb el nostre poble i aturar aquesta agressió bàrbara, encara que ens costi la vida", va assenyalar Abbas, que tot seguit va assegurar que viatjarà "aviat" a Jerusalem.