Lula i Petro demanen noves eleccions a Veneçuela que Maduro rebutja

La petició dels presidents brasiler i colombià es produeix en vigílies que l’oficialisme i l’oposició es manifestin demà arreu del país

Lula i Petro demanen noves eleccions a Veneçuela que Maduro rebutja

Lula i Petro demanen noves eleccions a Veneçuela que Maduro rebutja

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La crisi veneçolana va oferir ahir un nou capítol que segurament tindrà seqüeles. El president brasiler, Luiz Inacio Lula da Silva, va adoptar públicament el suggeriment del seu assessor en assumptes internacionals, Celso Amorim, de persuadir el Palau de Miraflores de la celebració de nous comicis en aquest país per sortir del laberint polític derivat del rebuig intern i extern de la proclamació oficial del triomf a les urnes de Nicolás Maduro.

"A Maduro encara li queden sis mesos de mandat. És el president independentment de les eleccions. Si té seny, podria convocar el poble de Veneçuela, potser fins i tot convocar noves eleccions, crear un comitè electoral i permetre que observadors de tot el món en facin un seguiment", va dir Lula

La seva conversa d’hores enrere amb el president colombià, Gustavo Petro, va trobar traducció política a la xarxa social X. El mandatari colombià va fer un emfàtic pronunciament de la mateixa naturalesa a la xarxa, que també compromet els Estats Units: "Aixecament de totes les sancions contra Veneçuela. Amnistia general nacional i internacional. Garanties totals a l’acció política. Govern de cohabitació transitori. Noves eleccions lliures".

Joe Biden va reaccionar en principi positivament a aquesta recomanació. "Suport", va dir de manera breu. Amorim va informar fins i tot que espera que Lula discuteixi aquest assumpte amb el mandatari nord-americà en les pròximes hores. Però, poc després la Casa Blanca va semblar corregir la seva posició. "El president es referia a l’absurd que Maduro i els seus representants no hagin sigut honestos sobre les eleccions del 28 de juliol. Els EUA demanen de nou que es respecti la voluntat del poble veneçolà i que s’iniciïn converses sobre una transició de retorn a les normes democràtiques", va indicar un portaveu.

Més enllà de les confusions provinents de Washington, Pablo Iglesias, l’exlíder de Podem i exvicepresident del Govern espanyol, es va afegir a la sol·licitud de Lula i Petro arran dels "dubtes legítims" sobre la netedat del procés electoral. Va estimar "raonable" la posició assumida per Lula i Petro, sense per això donar crèdit a les actes que l’antimadurisme va publicar en una web i que li donen la victòria al seu candidat, Edmundo González Urrutia.

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, però, va dir ahir que no veu "prudent" demanar ara noves eleccions a Veneçuela. "Veurem què decideix el tribunal (electoral). És que no crec que sigui prudent que nosaltres, des de fora, un govern estranger, sigui qui sigui, opinem sobre una cosa que toca resoldre als veneçolans", va declarar el mandatari mexicà en la seva conferència de premsa matutina.

Per al Govern veneçolà aquesta proposició voreja l’inacceptable perquè seria, en un punt, reconèixer la falta de legitimitat de la contesa electoral del 28 de juliol. "No repetirem resultats de res. ¿Quina segona volta? Senyors, no es posin en els temes de Veneçuela que els respondrem", va dir Diosdado Cabello, el principal dirigent del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV).

Corina Machado, la líder de l’oposició, va trobar un moment de coincidència amb Cabello, convençuda que el triomf en els comicis del 28 de juliol li pertany a González Urrutia. "Si anem a una segona (elecció) i no li agrada el resultat a Maduro, ¿què fem, anem a una tercera, i després a una quarta o una cinquena? Nosaltres vam anar a unes eleccions amb les regles de la tirania malgrat les crítiques de molts i vam guanyar", va dir Machado.

Contra tota previsió, el mandatari brasiler va esbossar un altre possible full de ruta contra les dificultats. "Hi ha diverses sortides, un Govern de coalició, un acord", va dir i va posar com a exemple la seva pròpia experiència per derrotar la ultradreta l’octubre del 2022 i la necessitat d’ampliar el front contra Jair Bolsonaro.

Mobilitzacions a tot el país

Notícies relacionades

Els plantejaments públics precedeixen una nova onada de manifestacions en diferents ciutats veneçolanes tant de l’oficialisme com de l’oposició. Els carrers de diferents ciutats tornaran a posar en escena el conflicte intern en condicions polítiques diferents a partir de les consideracions de Lula i Petro. Abans que ells, el comitè d’experts de l’ONU i el Centre Carter havien qüestionat seriosament els resultats del Consell Nacional Electoral (CNE) que van consagrar Maduro. "Pretenen desconèixer la teva voluntat, per això, aquest dissabte [demà] prendrem els carrers de nou. Confia, aquesta vegada és diferent perquè som diferents. Cridem junts perquè el món reconegui la nostra victòria", va dir la líder opositora, Corina Machado, al cridar a manifestar-se.

El CNE afirma que va patir un atac cibernètic el 28 de juliol i aquesta és la raó per la qual no ha publicat els resultats desagregats dels comicis.