La coalició de Scholz pacta ‘in extremis’ els Pressupostos del 2025

Socialdemòcrates, verds i liberals aconsegueixen hores abans de la data límit un acord que permetrà respectar el fre al deute

La coalició de Scholz pacta ‘in extremis’ els Pressupostos del 2025

CLEMENS BILAN / EFE

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El tripartit entre socialdemòcrates, verds i liberals del canceller Olaf Scholz va aconseguir superar el seu dissens entorn dels Pressupostos del 2025, amb un acord in extremis que, a més, permetrà respectar el fre al deute, un principi irrenunciable per al ministre de Finances, Christian Lindner. A escasses hores de complir-se el termini per cursar el projecte de llei a les cambres baixa i alta (Bundestag i Bundesrat, respectivament), el portaveu del Govern, Steffen Hebestreit, va anunciar ahir que s’havia arribat a un acord entre les delegacions dels tres partits coalitzats.

"El precepte del fre al deute es manté i no hi haurà desviacions", va assegurar el portaveu d’Olaf Scholz. El termini per tramitar el projecte de llei al Parlament expirava ahir a la mitjanit. En mitjans alemanys es creuaven els comentaris sobre el persistent dissens entre el ministre d’Economia i Protecció del Clima, el verd Robert Habeck, i el titular de Finances i líder del Partit Liberal (FDP).

Lindner, vencedor

Que el comunicat de Hebestreit posi èmfasi en el manteniment del fre al deute dona a Lindner rang de vencedor en la pugna interna. Queda per veure, però, com es resoldrà el forat pressupostari de 12.000 milions d’euros, que teòricament haurà de quedar en 4.500 milions en virtut de l’evolució econòmica o els projectes que no s’arribin a implementar l’any en curs.

Notícies relacionades

Originàriament, el forat "reconeixible" quan es va presentar el primer esbós, a principis de juliol, es va estimar en 17.000 milions. Llavors es va calcular que podria baixar a 9.000 milions o fins i tot a 5.000 milions, si s’hagués aplicat una retallada general de la despesa pública propugnada pels liberals. Però això contrariava tant els Verds com el Partit Socialdemòcrata (SPD) de Scholz, ja que hauria implicat retallades en ajudes a la família i en subsidis bàsics, que per si mateix estan a mínims.

L’acord anunciat garanteix certa pau a Scholz, que dilluns es reincorporarà a la feina després de les vacances. Durant aquesta aturada, va comparèixer el primer d’agost per informar de l’"aportació alemanya" a l’intercanvi de presoners entre els EUA i Rússia. Al marge d’aquesta intervenció, ha estat en permanent contacte amb Habeck i Lindner per mirar de desbloquejar els Pressupostos.