Ucraïna busca recuperar la iniciativa militar contra Rússia

En poc més d’una setmana, a la regió de Kursk, Kíiv ha aconseguit més territori que qualsevol Exèrcit des de la tardor del 2022

Ucraïna busca recuperar la iniciativa militar contra Rússia
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Una setmana i mitja d’avenços, potser alentits en les últimes jornades a mesura que el Kremlin aconseguia organitzar una resposta a aquest moviment militar sorpresa. Prop de 1.200 quilòmetres quadrats sota control de les tropes d’Ucraïna en qüestió de dies, una porció de territori bastant superior a les conquestes territorials materialitzades per l’Exèrcit invasor rus aquest any. I un declarat intent de les autoritats de Kíiv de marcar diferències amb el seu agressor respecte a les formes i al comportament dels seus soldats a les zones ocupades per les seves forces armades, tractant la població russa sota la seva responsabilitat segons els cànons internacionals i les lleis humanitàries.

Recorrent a la seva demostrada capacitat d’innovació militar, una virtut que no sembla que tingui l’enemic, que arrossega la pesada herència de l’Exèrcit soviètic, diversos milers de soldats ucraïnesos van creuar el 6 d’agost la frontera amb Rússia a l’altura de la regió de Kursk i es van endinsar desenes de quilòmetres en territori enemic, trobant-se al seu pas amb escassa resistència. A mesura que transcorrien els dies, va quedar clar que no es tractava d’un nou episodi d’aventurisme militar sense recorregut, sinó d’una audaç i arriscada aposta personal del president Volodímir Zelenski i dels seus assessors per canviar el curs de la guerra, reprendre la iniciativa en el camp de batalla i obtenir rèdits polítics davant el seu enemic en el front intern, però sobretot de cara a una eventual negociació.

"El panorama que existia fins ara era continuar aquesta guerra de desgast durant més anys, una situació que únicament afavoria Rússia", recorda Andreas Umland, analista del Centre d’Estudis d’Estocolm per a Europa de l’Est (SCEEUS). El que ha passat en els últims dies "és un intent de canviar la situació" i crear "un nou context", continua. I, segons la seva opinió, l’ocupació de territori rus pot millorar la posició negociadora de Kíiv en unes eventuals converses de pau al "modificar" l’esquema imperant que es plantejava fins ara i que es resumia en la frase "pau per a Ucraïna a costa de cessió de territoris a Rússia". Si Kíiv aconsegueix mantenir les seves posicions més enllà de la frontera, podrà plantejar un acord basat en "territoris a canvi de territoris", modificant radicalment l’equilibri de forces en la taula negociadora, avança l’expert.

Una valoració semblant ha sigut confirmada per Mikhailo Podoliak, assessor de Zelenski. "Necessitem infligir a Rússia importants derrotes tàctiques. A la regió de Kursk podem veure clarament com s’està utilitzant l’eina militar de manera objectiva per persuadir Rússia que iniciï un procés de negociació just", escriu a la xarxa social X. Kíiv considera com a "pau justa" la devolució dels territoris arrabassats per l’estat veí. I, tot i que els sondejos continuen mostrant que els ucraïnesos s’oposen a acceptar les annexions efectuades pel Kremlin, sí que és veritat que entre l’opinió pública local es obrint camí aquesta possibilitat.

Presoners russos

Notícies relacionades

Un altre dels efectes que l’ofensiva tindrà a mitjà termini té a veure amb la gran quantitat de presoners russos reclutats per l’Exèrcit atacant, entre els quals hi ha nombrosos soldats de reemplaçament, ja que Moscou no havia previst una incursió de Kíiv en aquesta zona i havia encarregat a militars emb escassa experiència la vigilància de la frontera. Tot i que les autoritats ucraïneses encara no han facilitat la xifra de captius, han donat a entendre que tenien a les seves mans centenars de russos i que es tractava de la "captura de soldats enemics més important" realitzada des de l’inici de la contesa. Dmitro Lubinets, comissionat per als Drets Humans del Parlament ucraïnès, ha informat que el seu homòleg rus havia contactat amb ell per iniciar negociacions de cara a un intercanvi de presos, i aquesta és la primera vegada en què la iniciativa sorgeix de Rússia. "Existeix una gran demanda a Ucraïna" perquè els soldats ucraïnesos tornin a casa, i ara Kíiv té "una gran quantitat" de russos per materialitzar-la, constata Umland.

Finalment, un possible benefici consisteix en la possibilitat que la pèrdua de territori rus generi moviments en el poder a Moscou i impulsi en el seu si forces disposades a negociar amb Ucraïna. L’operació, no obstant, no està exempta de riscos per a Ucraïna. El principal arrela en la possibilitat de deixar poc vigilades altres zones del front i privar de recursos militars aquells llocs on Rússia concentra les seves operacions militars. L’operació de Kursk no ha frenat l’avanç de les forces russes al Donbàs.