Biden consuma en un emotiu discurs el canvi de guàrdia en el partit
El mandatari nord-americà afirma sobre la candidata electoral que "serà una presidenta històrica" i "respectada pels líders mundials"
En el tancament de la primera jornada de la convenció demòcrata a Chicago, el president Joe Biden va oferir un discurs en què va consumar el pas del testimoni a Kamala Harris, la dona a qui ja va recolzar com a candidata presidencial després de renunciar, sota intenses pressions, a buscar la reelecció. El moment era, indubtablement, agredolç per a Biden. Des del fatídic debat amb Trump a finals de juny, va ser el seu mateix partit el que el va pressionar per tirar la tovallola, preocupat pel deteriorament del seu estat i les seves capacitats . Però dilluns el que li mostraven els milers de delegats i convidats era admiració, aplaudiment i agraïment.
El mateix Biden sortia a l’escenari emocionat, forçat a eixugar-se les llàgrimes després d’abraçar-se a la seva filla Ashley, que l’havia presentat poc després que també parlés la primera dama, Jill Biden. Tot seguit es va haver d’esperar uns minuts per començar a parlar mentre els assistents l’ovacionaven drets i els cartells de We love Joe omplien l’estadi dels Bulls.
Ho feia amb una dosi d’energia que no se li han vist durant mesos: orgullós a l’hora de repassar en detall els èxits de la seva presidència i dur i constant a l’hora d’atacar Trump. En aquests dos elements, i en l’argument de "la necessitat de preservar la democràcia", hi arrelava la seva decisió de passar el testimoni a Harris, la tria de la qual com a vicepresidenta fa quatre anys va definir com "la millor decisió" de la seva llarga carrera política.
També hi havia una dosi d’emoció en un discurs amb l’inevitable halo d’un comiat. I manllevava la lletra d’una cançó per assegurar: "EUA, t’he donat el millor de mi". A la candidata li va dedicar expressament la part final del discurs. La va definir no només com una "bona amiga" sinó com una política "dura, experimentada i amb una gran integritat". "Serà una presidenta respectada per líders mundials", va dir Biden. "Serà una presidenta històrica que posarà el seu segell en el futur". Una vegada acabada la intervenció, Harris va pujar a l’escenari i els dos es van fondre en una abraçada, envoltats de les seves famílies. Era la segona vegada que la candidata era en aquest lloc, ja que hores abans havia aparegut per sorpresa en la primera jornada de la convenció, desencadenant el deliri entre els assistents, davant els quals va tenir unes breus paraules que va dedicar, precisament, a donar les gràcies a Biden per la seva "vida de servei a la nació" i que va tancar amb les que ja s’han convertit en el seu mantra: "Quan lluitem, guanyem".
El relleu que viu el partit demòcrata el va remarcar també la intervenció de Hillary Clinton. El que li va passar a ella el 2016 servia ara com a recordatori de la necessitat de no lliurar-se a la complaença. Però el seu va ser un missatge d’optimisme i d’alè davant la idea que, aquesta vegada sí, una dona pugui arribar al Despatx Oval. "Seixanta-sis milions de nord-americans van votar per un futur en què no hi ha sostres per als nostres somnis. Després ens vam negar a abandonar els EUA. Hi va haver millons de persones que van sortir al carrer, moltes es van presentar a eleccions. Vam mantenir els ulls posats en el futur", va assegurar l’exsecretària d’Estat. "Doncs bé, amics, el futur ja és aquí".
Canvi generacional
Notícies relacionadesEl canvi generacional i el pes de la diversitat racial i ideològica en les files demòcrates també emanava en altres moments de la jornada a Chicago. Ho va fer, per exemple, quan l’oradora va ser Alexandria Ocasio-Cortez, la jove congressista progressista de Nova York. I ho va fer quan el senador de Georgia Raphael Warnock va evidenciar per què la seva oratòria recorda un altre líder negre: Barack Obama.
El discurs del reverend va ser un d’aquells que eleven les figures polítiques a escala nacional. I no només va seguir la línia general de la primera jornada d’atac a Trump, sinó que també va incloure una menció expressa a Gaza, cosa que Warnock va aconseguir que fos rebut amb una llarga ovació. "Necessito que els nens pobres d’Israel i els nens pobres de Gaza, israelians i palestins, la gent del Congo, a Haití, a Ucraïna o a les dues bandes dels Estats Units estiguin bé perquè tots som fills de Déu", va dir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia