L’oposició considerarà nul qualsevol aval a la reelecció de Maduro

L’oposició considerarà nul qualsevol aval a la reelecció de Maduro
1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Anticipant-se al pronunciament del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) que, s’espera, ratificarà la victòria electoral de Nicolás Maduro, María Corina Machado i el candidat de la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD), Edmundo González Urrutia, van advertir que qualsevol decisió que desconegui la victòria opositora a les urnes el 28 de juliol no tindrà en absolut validesa. Si es consuma el que gairebé es dona per fet, el TSJ a través de la seva sala electoral estaria "violant els drets inalienables dels electors i incorreria en responsabilitat penal, civil i administrativa". Machado i González Urrutia van invocar en el seu pronunciament la mateixa constitució redactada i promulgada sota el Govern d’Hugo Chávez, que en l’article 138 afirma que "tota autoritat usurpada és ineficaç i els seus actes són nuls".

Notícies relacionades

Segons els referents opositors, gairebé quatre setmanes després dels comicis, el Consell Nacional Electoral (CNE) "no ha publicat els resultats i no ha complert amb el desenvolupament de pautes de verificació i control", que han reclamat també el Brasil, Colòmbia, els Estats Units i la UE, a més d’altres països llatinoamericans de diferent signe polític.

El Panel d’Experts Electorals de l’ONU i el Centre Carter no només van qüestionar els procediments del CNE, sinó els mateixos números que va divulgar a mitges. Per Machado i González Urrutia, "és inconcebible" que el CNE "hagi fet anuncis de resultats" que li van donar el triomf a Maduro "sense oferir les proves que nosaltres sí que tenim i hem posat a disposició dels veneçolans i el món". La PUD no té dubtes que el seu abanderat va vèncer en la contesa. "Exigim transparència i compliment estricte de l’Estat de dret. No acceptarem la judicialització del canvi democràtic que el poble va decidir", afegeix el document en al·lusió a la decisió de Maduro de presentar un recurs d’empara davant el TSJ.

Temes:

Govern Brasil Hugo