El viatge del primer ministre xinès reforça la unió amb Rússia

Les dues potències han enfortit els vincles des de l’inici de la guerra / El Kremlin vol augmentar l’exportació de gas al seu veí

El viatge del primer ministre xinès reforça la unió amb Rússia
3
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

L’amistat sinorussa ha sumat una pàgina més amb la visita de Li Qiang, el primer ministre xinès, que va arribar dimarts passat a Moscou. Va volar fins al cor de Rússia per reunir-se ahir tant amb el seu homòleg, Mikhaïl Mixustin, com amb el president Vladímir Putin per buscar una entesa més profunda entre els dos pesos pesants en l’arena internacional. Durant les seves trobades van buscar punts en comú i fer pinya a escala global, i a més van firmar prop de 15 documents sobre aspectes com duanes o inversió. A la taula hi havia molts més temes, com el comerç d’hidrocarburs, el turisme entre els dos països i l’impuls d’indústries com l’automobilística i la metal·lúrgia.

Per a un país com Rússia, que té en els hidrocarburs la seva gallina dels ous d’or, és vital mantenir els oleoductes i gasoductes bombant a plena potència per inflar les arques de l’Estat. Després de l’inici de la guerra russoucraïnesa, Moscou va perdre molts socis comercials, que van passar a ser insignificants o inexistents, especialment en el si de la Unió Europea. Res a veure amb la Xina, a la qual la invasió d’Ucraïna no la va preocupar tant, que va preferir posar-se de perfil per mantenir i fins i tot augmentar el consum d’hidrocarburs russos i no va posar cap tipus de sanció a Moscou.

Les autoritats russes busquen ser el primer exportador de gas natural per al gegant asiàtic. Així ho va emfatitzar ahir Putin, que va assenyalar que Rússia aviat "arribarà al primer lloc [en exportacions a la Xina] en gas natural". També va detallar que actualment el seu país "manté el lideratge en exportacions de petroli" i va assegurar que Pequín i Moscou estan "discutint els termes de noves iniciatives a gran escala" sobre carbó, que, malgrat el declivi en el seu ús en comparació amb altres energies no renovables, Rússia continua extraient i venent a la Xina. A més, també van abordar altres àrees de treball conjunt com projectes de construcció aeronàutica, la indústria química, la metal·lúrgica i l’automobilística, entre d’altres.

Al marge de l’economia, els dos països van aprofitar la trobada per aprofundir en les seves relacions, tal com evidencien les paraules de Li Qiang. "La nostra cooperació multifacètica mostra una enorme resistència", va asseverar davant els periodistes presents. Va afegir que l’amistat entre Pequín i Moscou és "sòlida, forta i infrangible, i és el nostre valuós patrimoni comú".

Mantenir les bones relacions amb la Xina és una cosa que Putin veu com una victòria. Durant la seva trobada amb Li, el mandatari rus va remarcar l’interès del gegant asiàtic a augmentar les relacions comercials entre els dos països. "Estan creixent, també gràcies als esforços dels nostres amics xinesos. L’atenció que els governs de les dues parts presten als llaços comercials i econòmics està donant resultats", va explicar l’home fort del Kremlin després de la reunió amb el primer ministre xinès.

Turistes xinesos

Al ser tan extens i tenir una població relativament gran, el sector turístic rus compta amb un important mercat de visitants nacionals, una cosa reforçada des de l’inici de la guerra i que les mateixes autoritats fomenten després del descens de viatgers de l’estranger. Un dels pocs països que continua enviant turistes abillats amb càmeres és la Xina. Tant a la mateixa capital de Rússia, en menys quantitat, com a les ciutats pròximes a la frontera, com Vladivostok o Khabàrovsk. El primer ministre rus va remarcar en la reunió que "l’any passat el nombre de viatges turístics entre els dos països va superar el milió de persones".

Notícies relacionades

Segons dades del mitjà xinès Global Times, el 2023 hi va haver 223.000 xinesos que van viatjar a Rússia per fer turisme. "Per a finals de desembre esperem duplicar la xifra. Tot això contribueix que els nostres ciutadans es comuniquin més i s’entenguin millor", va afegir Mixustin.

El primer ministre rus també va destacar que actualment prop de 90.000 estudiants russos estan estudiant xinès. L’última vegada que es van trobar els caps de Govern de Rússia i la Xina va ser el 19 de desembre del 2023 a Pequín, moment en què Mixustin va convidar el seu homòleg a tornar-li la visita.

Temes:

Química