Harris cull el testimoni de Biden i culmina el renaixement del Partit Demòcrata

La candidata tanca amb el seu discurs la convenció de Chicago, on s’ha vist un partit amb esperança, alegria i noves estratègies

Harris cull el testimoni de Biden i culmina el renaixement del Partit Demòcrata
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Mai fins ara Kamala Harris havia ofert un discurs més important que el d’ahir a la matinada al United Center de Chicago per acceptar formalment la seva nominació com a candidata a la presidència dels Estats Units. Era una intervenció que obre una nova fase en la cursa electoral cap al 5 de novembre i en el seu duel amb Donald Trump. Eren paraules fonamentals perquè l’actual vicepresidenta presentés la seva història i la seva proposta al país i, després d’un mes extraordinari, culminés quatre intensos dies de convenció que han constatat un moment de canvi i transformació del Partit Demòcrata ara que ella ha pres el testimoni del lideratge de Joe Biden.

"No diria que abans no teníem esperança, però Kamala Harris ens ha donat emoció i una nova alegria i confiança en el que el partit pot fer pel país", diu Regina Fuller White, una dona negra de 36 anys, doctora en Sociologia i experta en Desenvolupament i Relacions Internacionals que forma part de la delegació de Wisconsin, un dels estats frontissa clau. "Aquest moment marca un abans i un després. Definitivament, el Partit Demòcrata ha renascut".

Redefinir símbols

Aquest renaixement està creant una formació que, com s’ha pogut comprovar en els quatre dies de convenció, ha trobat nous camins per reivindicar-se davant l’electorat com a alternativa a Trump i els republicans i, també, per plantar-los cara.

Al llarg dels discursos i entre els delegats a Chicago aquests quatre dies s’ha escoltat i vist un partit que intenta apoderar-se novament de termes, idees i símbols sobre els quals durant molts anys els conservadors han aconseguit associar un halo d’exclusivitat, inclosa la bandera o conceptes com llibertat i patriotisme.

"Tenim un nou vigor per parlar del nostre patriotisme, de com ens sentim respecte a les llibertats o sobre la nostra democràcia, i no caure preses de la narrativa que, d’alguna manera, havíem oblidat aquestes coses", explica Charles Watkins, delegat negre per Tennessee. "Mai les hem oblidat, i la convenció ha tret en primer pla una cosa que teníem dins. Ara tothom pot veure que els demòcrates estimem el país, la bandera, la llibertat i la democràcia", diu.

També Fuller White constata aquest canvi. Explica, divertida, que, en l’esmorzar de la seva delegació ahir, un senador va arribar a redefinir la idea dels demòcrates com a conservadors: "Perquè volem conservar els drets civils, els reproductius, els de vot...". I relata que la vigília ella es va emportar del United Center un dels cartells que diu USA. "No és que tradicionalment no hàgim sigut patriòtics, però no la classe de gent que va amb banderes. El nostre patriotisme es veia diferent. Però està bé definir o redefinir què és el partit i què defensem. Normalment érem més reactius, però ara estem sent més ferms i resolts", afirma.

Divisions i unitat

Tot i que les divisions entre corrents en la formació persisteixen, en la convenció els demòcrates han mostrat majoritàriament un front unit. I,malgrat que la guerra de Gaza i el suport a Israel han exposat una de les fractures actuals més profundes, tant per les protestes als carrers com per les reclamacions de delegats a gestos de Harris que apuntin a un canvi respecte a la política de Biden, el partit surt amb una imatge d’unitat reforçada.

"L’últim mes ha sigut una experiència unificadora sorprenent", assegura Frank Sachs, un jubilat que és delegat de Minnesota i que durant 40 anys va ser professor de Dret Constitucional i Govern. "Els pares fundadors del país van incloure en la Constitució una característica que reflectia la república romana: la virtut cívica com a meta. I els demòcrates estem reivindicant que perseguim el bé comú, que representem valors familiars, valors dels treballadors, llibertat d’oportunitats i igualtat".

Notícies relacionades

Els demòcrates han descobert també com utilitzar l’humor per enfrontar-se a Trump. El màxim exponent de la nova estratègia va ser, possiblement, un gest que suggeria una obsessió del republicà amb la mida d’una part de la seva anatomia; un gest que va fer l’expresident Barack Obama durant el seu discurs dimarts.

El partit, amb Harris, s’ha entregat no només a una candidata que defineixen com "intel·ligent", "eloqüent", "capacitada", "qualificada" i "preparada", sinó també a l’esperança d’"una presidència de l’alegria". Es repeteix la idea de la candidata com "una guerrera feliç", com ho va definir el seu marit, Doug Emhoff. I, malgrat que tots són conscients que s’acosta "una dura batalla", també viuen el moment amb un entusiasme que no es recordava des d’almenys 2008.