El Suprem veneçolà proclama Maduro guanyador de les eleccions

El president chavista no ha presentat les actes, com li demanaven l’oposició i la comunitat internacional / González afirma que cap sentència "substituirà la sobirania popular"

El Suprem veneçolà proclama Maduro guanyador de les eleccions
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela (TSJ) va validar ahir el pronunciament del Consell Nacional Electoral (CNE) que, sense presentar les actes, va donar la victòria a Nicolás Maduro en els comicis del 28 de juliol passat. La màxima instància judicial, una prolongació política del Palau de Miraflores vestida amb togues, va ratificar la seva "competència" per certificar "de manera il·limitada i inequívoca" els resultats ja coneguts. Va afirmar que és "inobjectable el material peritat" i al seu torn va demanar a l’organisme electoral que publiqui la mateixa informació que ha sigut revisada. El dictamen del TSJ no va provocar sorpreses. Tenia el signe de la previsibilitat.

Després de conèixer la decisió, el candidat presidencial de la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), Edmundo González Urrutia, va assegurar que això "només agreujarà la crisi" que s’ha reactivat a Veneçuela des de la mateixa nit dels comicis.

"Senyors del TSJ: Cap sentència substituirà la sobirania popular. El país i el món coneixen la seva parcialitat i, per tant, la seva incapacitat de resoldre el conflicte", va assenyalar. L’oposició assegura que González Urrutia es va imposar per més del 60% dels vots. A més de qüestionar al Consell Nacional Electoral (CNE), que durant 25 dies es va negar a donar a conèixer les actes de la contesa, la PUD va qüestionar la parcialitat dels integrants del màxim tribunal, en especial Caryslia Rodríguez, que ha exercit com a legisladora i alcaldessa del Partit Socialista Unit (PSUV).

Per la seva banda, l’excandidat presidencial el 2012, Henrique Capriles, va afirmar que la sentència "no resol ni canvia el que el poble veneçolà va decidir en pau amb el seu vot". Capriles, que va ser inhabilitat per la justícia per presentar-se en els recents comicis, va considerar que l’únic que fa la posició assumida pel TSJ de ratificar el que ha actuat el Consell Nacional Electoral (CNE) és "aprofundir la crisi política, econòmica i social del nostre país" i la "desconfiança de la gran majoria dels veneçolans en el sistema d’administració de justícia".

La societat, va afegir, no està disposada a "renunciar a la llibertat" ni al "dret a canviar en pau per viure millor". L’oposició, va dir, seguirà "al costat de la gent" buscant "que prevalgui la veritat" perquè "la mentida mai podrà ser una solució per a Veneçuela".

Crítiques de les Nacions Unides

La Missió de Determinació de Fets sobre Veneçuela de les Nacions Unides (ONU) va reaccionar a la novetat política i va alertar sobre la "falta d’independència i imparcialitat" del TSJ. Va recordar en aquest sentit que la principal autoritat judicial és un engranatge "dins de la maquinària repressiva de l’Estat". El Govern, va afegir, "exerceix una ingerència indeguda" sobre les seves decisions "a través de missatges directes a magistrats i declaracions públiques" tant de Maduro com altres figures de l’oficialisme.

D’altra banda, la portaveu de la secretaria general, Stéphane Dujarric, va dir que l’ONU està disposada a mediar en el conflicte intern d’aquest país "sempre que totes les parts ho acordin i ho demanin". Per al Palau de Miraflores, la controvèrsia ha acabat.

Abans de conèixer-se la sentència, Edmundo González Urrutia i la líder opositora, María Corina Machado, havien advertit que aquesta sentència no tindria validesa. "La Sala Electoral del TSJ no està facultada en cap circumstància per exercir aquestes funcions. En cas de fer-ho estaria violant el principi de separació dels Poders Públics, clarament establert en la Constitució. Estaria, a més, envaint l’exclusiu deure del CNE i trepitjant la decisió del poble", van recordar en la vigília Machado i González Urrutia.

El ministre d’Exteriors, Iván Gil va assegurar, per contra, que el TSJ "ha exposat davant els ulls del món una magistral sentència que tanca un capítol del procés electoral". També va assegurar que Veneçuela va ser escenari d’un intent de "cop d’Estat" que "va tenir el seu origen des dels Estats Units". "És molt important que el món ho sàpiga: a Veneçuela han triomfat les institucions. Exigim respecte i no ingerència en els assumptes interns. Ho hem explicat al cos diplomàtic", va afegir Gil.

Notícies relacionades

Reverdiment del conflicte

El Govern es prepara per a un reverdiment del conflicte més enllà d’assegurar que controla la situació gràcies a la presència d’uniformats a les principals ciutats. El fiscal general, Tarek Willam Saab, va rebre no només la sentència sinó l’ordre de "determinar" les responsabilitats d’aquells que en les últimes setmanes van provocar "angoixa" nacional. Les protestes contra els resultats electorals van provocar 27 morts i més de 2.000 arrestats.

Temes:

Govern El País