Walz promet "donar-ho tot" com a candidat a vicepresident

El governador de Minnesota es guanya els demòcrates amb la seva imatge de normalitat

Tim Walz, en la seva intervenció dimecres a la convenció demòcrata.  | MICHAEL REYNOLDS / EFE

Tim Walz, en la seva intervenció dimecres a la convenció demòcrata. | MICHAEL REYNOLDS / EFE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fins fa dues setmanes pocs més enllà de Minnesota o dels molt enganxats a la política dels EUA coneixien Tim Walz, governador que abans d’arribar a aquest lloc va passar 12 anys al Congrés a Washington. Des que Kamala Harris el va anunciar com el seu candidat a vicepresident per a les eleccions de novembre, el país ha estat aprenent ritme accelerat sobre un polític que trenca molts motlles sent, paradoxalment, normal.

Dimecres, a la tercera jornada de la convenció demòcrata a Chicago, va ser el mateix Walz qui, al discurs d’acceptació de la nominació, va exposar aquesta normalitat que el fa tan especial. Va ser una intervenció breu però concisa per als objectius que buscava la campanya: presentar en primera persona la seva història, el seu caràcter planer i jovial i també la seva manera de ser polític i la seva idea de la política. Aquests són elements que expliquen per què Harris ha apostat per ell. Perquè Walz representa l’esperança dels demòcrates d’atraure votants en estats de l’Oest Mitjà que seran fonamentals per guanyar Donald Trump.

Walz, de 60 anys, va complir amb disciplina i relaxació la missió. Va començar recorrent les seves arrels en un petit poble de Nebraska i el seu allistament després de passar-se 17 anys a l’Exèrcit, on va estar-se 24 anys com a voluntari a la Guàrdia Nacional i que li va permetre realitzar els seus estudis universitaris. Va arribar després a la seva etapa com a professor d’escola pública i a la seva tasca allà com a entrenador de futbol americà. I aquesta part del seu currículum li va posar amb safata omplir de metàfores esportives el seu missatge sobre la campanya electoral.

El futbol com a metàfora

"Som a l’últim quart. Anem per sota al marcador. Però estem a l’atac, controlem la pilota. Avancem al camp. I déu-n’hi-do si tenim l’equip adequat", va dir. "Ho donarem tot al camp. Així és com avançarem. Així passarem la pàgina de Donald Trump". A la seva diana ha posat J.D. Vance, l’aspirant republicà a vicepresident amb qui té un debat l’1 d’octubre, i Trump. Va definir l’agenda preparada per a un potencial segon mandat del republicà com a "rara", i també "equivocada i perillosa".

Notícies relacionades

Walz va repassar els seus dies al Congrés i els seus èxits com a governador aprofitant per posar-los en contrast amb propostes republicanes. "Mentre d’altres prohibien llibres, nosaltres prohibíem la gana", va declarar presumint del seu programa d’esmorzars i menjars gratuïts per a tots els nens a l’estat. Tot i que quan va entrar en política era conservador socialment, Walz ha evolucionat i això ha filtrat el seu discurs, sigui al parlar de drets reproductius, de la llibertat individual o de les armes. "Crec en la segona esmena, però la primera responsabilitat és mantenir els nostres fills segurs", va dir el governador, que és caçador.

Hi havia la seva dona, la Gwen, i els seus fills, la Hope i el Gus. Aquest últim, amb una neurodivergència, va trencar cors plorant emocionat i dient: "¡Aquest és el meu pare!".