Robert Kennedy Jr. suspèn la seva campanya i recolza Trump

Els suports al membre de la famosa dinastia havien minvat per les nombroses controvèrsies generades i la nominació de Harris

L’excandidat va suggerir haver pactat un càrrec en la potencial segona Administració republicana

Robert Kennedy Jr. suspèn la seva campanya i recolza Trump
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Robert F. Kennedy Jr., candidat independent per a les eleccions presidencials del novembre dels Estats Units, va anunciar ahir que suspèn la seva campanya per la Casa Blanca i va donar el seu suport al republicà Donald Trump, que immediatament va celebrar aquest suport.

El moviment del membre de la famosa dinastia política, fill de Bobby Kennedy i nebot de l’expresident JFK, s’anticipava des de fa dies. Tot i que fa uns mesos hauria pogut tenir un impacte fort en la carrera, quan aquesta enfrontava Trump amb el president Joe Biden, ara els sondejos apunten que no afectarà de manera substancial el duel que lliuren Trump i la nominada demòcrata, Kamala Harris, ja que el seu suport es construïa sobre votants potencials de tots dos. Si acaba ajudant algú, no obstant, potencialment és a Trump.

Kennedy, de 70 anys i que va arribar a obtenir fins al 10% d’intenció de vot en algunes enquestes, havia vist com el suport queia en els últims mesos així que les controvèrsies llastaven la seva campanya. Si bé algunes de les seves posicions de partida eren polèmiques, especialment com una de les icones més grans del moviment antivacunes o en defensa d’una política de mà de ferro contra la immigració, li havien guanyat suports entre votants independents i de la vena llibertària i comptava també amb el reconeixement nacional del seu cognom.

Kennedy tenia a més suport d’alguns grans donants que també sostenen la candidatura de Trump i va sumar a la seva candidatura la milionària Nicole Shanahan com a aspirant a vicepresidenta. El suport popular i les donacions, no obstant, van anar erosionant-se així que la seva campanya anava adquirint caires d’escàndols passats i també estrambòtics, incloent les seves afirmacions que un cuc li va menjar part del cervell. I la seva situació es va debilitar encara més quan Biden va passar el testimoni a Harris.

En una roda de premsa a Phoenix (Arizona) Kennedy va explicar que retirarà el seu nom de les paperetes en prop de 10 estats disputats, incloent els frontissa clau, però el mantindrà en altres de no competitius. En les seves declaracions, que es van estendre durant gairebé 50 minuts, Kennedy va justificar el seu suport a Trump amb arguments com "la llibertat d’expressió, la guerra a Ucraïna i la guerra contra els nostres nens". Va sugerir també que podria haver pactat ja tenir un càrrec en la potencial segona Administració del republicà.

Kennedy també va tornar a acusar el Partit Demòcrata, amb qui va iniciar la seva candidatura abans de reorganitzar-la com a independent, d’haver-lo frenat amb tàctiques no democràtiques. "En un sistema honest crec que hauria guanyat l’elecció", va dir, acusant també la formació d’haver-se "convertit en el partit de la guerra, la censura i la corrupció".

Notícies relacionades

Rebuig familiar

Segons diverses informacions de la premsa nord-americana, Kennedy comptava amb l’oposició de la seva pròpia dona, l’actriu Cheryl Hines, per donar suport a Trump. També cinc dels seus germans l’han acusat de "traïció als valors més estimats pel nostre pare i la nostra família". Els germans, que donen suport a Harris i Tim Walz, sempre s’han oposat a la seva candidatura i ahir en un comunicat van definir la seva decisió com "un final trist per a una història trista".