Conflicte al Pròxim Orient
Els túnels de Hezbol·là, l’última advertència a Israel
Un vídeo mostra la desconeguda i àmplia xarxa de soterranis de la milícia libanesa
La revelació compta amb totes les dosis d’èpica. Acompanyada de melodies que fan portar al clímax l’espectador i jocs de llums de tall cinematogràfic, l’última i més potent advertència de Hezbol·là va arribar en forma de vídeo. En menys de cinc minuts, envien un clar missatge a Israel. "La resistència al Líban avui, en possessió d’armes, equips, membres, determinació, coratge i voluntat, és més forta que en qualsevol altre moment", crida la veu emocionada del líder del grup, Hasan Nasrala. I tot això sembla indicar que es troba als túnels. Així ho revela el vídeo publicat la setmana passada que compta amb un únic escenari. A l’àmplia xarxa de túnels sota terra libanès, es veuen motocicletes i camions transportant armaments i combatents.
Des dels túnels, aclareixen. "La resistència ara té míssils de precisió i de no-precisió, juntament amb capacitats armamentístiques, de manera que si Israel imposa una guerra al Líban, Israel s’enfrontarà a un destí i una realitat que no esperava en cap moment", exclama Nasrala, suposadament en un discurs del 2018. Mentre les tensions creixen a la frontera israelianolibanesa, i les converses de cara a un possible alto el foc a Gaza que s’estendria també a aquest territori s’estanquen, Hezbol·là assegura que està ben preparat.
Poca informació
Al revelar part de la seva xarxa secreta de túnels, la milícia libanesa vol evidenciar que les seves capacitats van molt més enllà del demostrat fins ara i que, des de sota terra, els seus membres poden protegir-se alhora que continuar fent mal. Aquest vídeo forma part de l’estratègia de Hezbol·là, que es prepara per venjar la mort del seu número dos, el comandant Fuad Shukur, en un atac israelià a finals de juliol a la ciutat de Beirut.
A diferència de la xarxa de túnels de Hamàs a Gaza, poc se sap de la que presumeix el seu aliat libanès. Després de la retirada de les tropes israelianes del sud del Líban, ocupat durant 20 anys, els membres de Hezbol·là van començar a construir aquest entramat a principis de la dècada dels 2000. "Estaven dissenyats perquè un petit nombre de combatents hi poguessin descansar, dormir i menjar", explica Nicholas Blanford, expert en Hezbol·là amb base a Beirut i membre destacat de l’Atlantic Council, a l’Agence France Press, però la instal·lació mostrada al vídeo "empetiteix per complet aquests búnquers anteriors de mida humana". En les imatges compartides pel grup, es veu com desenes de camions circulen sota terra transportant míssils i llançadores en unes instal·lacions conegudes com a Imad 4, amb referència a l’alt comandant Imad Mughniyeh, mort en un atemptat amb cotxe bomba a Damasc el 2008 atribuït a Israel.
A la guerra del 2006, el grup ja va fer ús d’aquest entramat per combatre la supremacia aèria de l’Exèrcit israelià. Han passat gairebé 20 anys des d’aleshores, i Hezbol·là s’ha fet més fort i la seva xarxa de túnels més extensa.