Al sud

França estudia com a possible acte terrorista l’atac contra una sinagoga

Policía y bomberos frente a la sinagoga atacada en Hérault, este sábado.

Policía y bomberos frente a la sinagoga atacada en Hérault, este sábado. / PASCAL GUYOT / AFP

1
Es llegeix en minuts

La fiscalia antiterrorista va obrir ahir una investigació després de l’atac a la sinagoga de la localitat de La Grande Motte, a l’Erau, sud de França, que va provocar un incendi i importants destrosses, segons va informar el ministre de l’Interior en funcions, Gérald Darmanin. Com a conseqüència, un policia municipal va resultar ferit, tot i que el seu estat no és greu.

Fins al lloc es van desplaçar unitats de bombers i la gendarmeria després de l’avís d’una explosió de diversos vehicles, davant la sinagoga, que afectava les portes principals de l’edifici. A l’arribar a la zona, les autoritats van trobar una bombona de gas en un dels cotxes, cosa que fa sospitar els agents que es tractaria d’un atac intencionat contra la comunitat jueva.

El ministeri públic ha obert una investigació pels presumptes delictes d’intent d’assassinat, destrucció amb mitjans perillosos i associació de malfactors, tots amb motivacions terroristes. Afortunadament, ahir al matí no s’estaven fent serveis religiosos a la sinagoga. Això explica per què, a part d’un agent de policia, ningú més va resultar ferit.

El president francès, Emmanuel Macron, va qualificar l’atac d’"acte terrorista" i va assegurar que "la lluita contra l’antisemitisme" és un combat diari. "Vull assegurar als nostres conciutadans jueus i a la comunitat tot el meu suport", va afegir Darmanin.

Notícies relacionades

L’autor dels fets encara no ha sigut detingut però, segons assenyalen les autoritats, "s’estan mobilitzant tots els mitjans per trobar l’autor". El prefecte de l’Erau també va voler condemnar l’atac i va comunicar que es reforçarà la seguretat dels interessos jueus al departament.

França compta amb la comunitat jueva més gran d’Europa, xifrada en unes 600.000 persones, que conviuen amb uns 5,4 milions de musulmans residents al país gal.