Consternació a Solingen

L’autor de l’apunyalament múltiple d’Alemanya s’entrega a la policia

El presumpte agressor és un sirià que va demanar asil a Alemanya el 2022, segons ‘Der Spiegel’ 

Estat Islàmic va reivindicar l’atemptat abans que fos detingut

Dos refugiats més de 15 i 36 anys han sigut detinguts per la seva presumpta relació amb els assassinats

L’autor de l’apunyalament múltiple d’Alemanya s’entrega a la policia
4
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

El presumpte autor de l’apunyalament múltiple divendres passat a Solingen va ser detingut per la policia ahir, després d’entregar-se a una patrulla policial. Segons van informar Der Spiegel i Bild, l’individu, que havia fugit del lloc de l’atemptat, presentava la roba bruta i tacada de sang. Segons les mateixes fonts, el detingut va ser identificat com a Issa al H., de 26 anys, nascut a la ciutat siriana de Deir al-Sor. Va arribar a Alemanya a finals del desembre del 2022 i va sol·licitar asil a Bielefeld. Les autoritats de seguretat no el tenien sota el radar com un extremista islamista. Dues persones més van ser detingudes també ahir per la seva suposada relació amb l’atac.

Hores abans que el principal sospitós s’entregués, Estat Islàmic (EI) s’havia atribuït l’autoria de l’atemptat, que va causar tres morts i vuit ferits. L’organització terrorista va reivindicar l’atac, van informar Reuters i AFP, tot i que no hi ha proves d’una relació amb el presumpte autor material. En un breu comunicat, el qualifiquen de "soldat de l’EI" i asseguren que el seu atac és una "venjança dels musulmans per Palestina".

Els altres dos detinguts ahir van ser un adolescent de 15 anys del Kirguizstan i un resident d’un centre d’asilats de 36 anys, que segons mitjans alemanys és sirià. Al primer se’l va detenir al matí en una casa d’acollida de refugiats, sota sospita d’estar relacionats amb l’atac. Forces del cos especial de la policia SEK van entrar a última hora de la tarda en un altre alberg a uns 150 metres del lloc de l’atemptat, on van localitzar l’arma utilitzada per a l’atac i van procedir a la segona detenció, segons la televisió pública alemanya ARD.

Fonts de la Fiscalia de Düsseldorf havien indicat abans que s’investiga el cas com a atemptat, del qual no es descarta un rerefons terrorista. Si es reforcés aquesta sospita, l’atemptat seria assumit per la Fiscalia General.

La detenció de l’adolescent de 15 anys es va produir al seu domicili, després que dues dones alertessin la policia que l’havien sentit parlar amb el presumpte agressor a prop d’on es va produir l’atac i que aquest li va explicar els seus plans. El fiscal Markus Caspers va rebutjar donar més detalls sobre el detingut per tractar-se d’un menor. Va explicar que se’l reté sota sospita de no haver denunciat els plans dels quals presumptament va tenir coneixement.

Tant el fiscal com el cap de la Policia de Düsseldorf, Markus Röhl, van refusar així mateix donar una descripció del pròfug, malgrat que teòricament això ajudaria a localitzar-lo, ja que es demana la col·laboració ciutadana. Segons Röhl, els detalls són matèria d’investigació i hi ha descripcions "contradictòries" de testimonis directes, cosa que podria generar confusió.

El cap de la Policia es va referir així mateix a una sèrie de vídeos suposadament captats al lloc de l’atac, l’autenticitat dels quals miren de verificar els experts, així com si s’hi pot reconèixer l’agressor.

L’atemptat es va produir poc abans de les 21.40 h de la nit de divendres. A aquella hora, la policia va rebre alarmes que un home s’havia llançat de forma indiscriminada contra els assistents a l’anomenada Festa de la Diversitat. Segons testimonis directes, confirmat pel relat policial, la seva intenció era clavar-los l’arma a la zona del coll. L’atacant va aconseguir fugir entre la multitud. En el moment en què va passar l’atac intervenia DJ Topic, que va seguir amb la seva actuació per evitar que es desfermés el pànic, fins que 15 minuts després es va suspendre el concert i la resta de la festa.

Tres assistents van morir, una dona de 56 anys i dos homes de 56 i 67 anys, residents en aquesta mateixa regió. Vuit persones més van resultar ferides, cinc de les quals en estat crític, mentre un nombre indeterminat d’assistents van haver de ser atesos al mateix lloc on es desenvolupava el concert per atacs d’ansietat, rascades o altres lesions produïdes enmig del pànic que es va desencadenar.

Milers de persones s’havien concentrat al cas antic de Solingen, ciutat pròxima a Düsseldorf, la capital del land de Renània del Nord-Westfàlia. Les autoritats locals estimen en 80.000 el nombre de persones que havien de participar en la festa, en la qual se celebraven els 650 anys de la fundació de Solingen.

Notícies relacionades

Potent desplegament

La policia va demanar a la població que mirés de proporcionar-los indicis o imatges del moment de l’agressió a través d’un portal d’internet creat de manera especial amb aquesta finalitat, en un intent de reforçar els criteris de recerca. Alhora, el ministre de l’Interior del land, Herbert Reul, va instar els ciutadans a no entrar en especulacions ni difondre imatges no verificades. La ministra de l’Interior del Govern alemany, Nancy Faeser, va expressar la seva absoluta "consternació" per l’atac.