Atemptat a Solingen

La Fiscalia decreta presó per al presumpte autor de l’atac a Alemanya

La policia investiga els seus possibles vincles amb Estat Islàmic després que el grup terrorista reivindiqués l’atac que va deixar tres víctimes mortals

El jove, un sirià de 26 anys, es va entregar a la policia dissabte a la nit després de 24 hores amagat en un pati

La Fiscalia decreta presó per al presumpte autor de l’atac a Alemanya
3
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

La Fiscalia General alemanya va decretar ahir l’ingrés a presó del sirià de 26 anys que s’ha confessat autor de l’atemptat terrorista a ganivetades de Solingen, mentre s’investiguen els seus vincles amb l’Estat Islàmic (EI), la xarxa gihadista, que dissabte es va atribuir l’autoria. El detingut havia entrat a Alemanya el 2022 i va quedar dissabte detingut com a presumpte autor de l’atac a ganivetades contra una festa popular en què van morir tres persones i en van quedar ferides vuit més, cinc de les quals de gravetat.

Se sospita que el seu propòsit era "matar el número més gran possible de persones que, des de la seva perspectiva, són infidels". Amb aquest objectiu, va apuntar amb el seu ganivet i el va clavar "directament al coll, a l’esquena i al pit" dels assistents a l’anomenada Festa de la Diversitat, segons un comunicat de la Fiscalia. Anteriorment, s’havia avançat que la investigació està "analitzant intensament" la seva participació en l’atemptat. Al detingut se l’investiga pels presumptes delictes d’assassinat triple, intent d’assassinat múltiple i militància a EI. Ha sigut identificat pels mitjans alemanys com Issa al H., rebia protecció subsidiària des del 2023 per procedir d’una regió en guerra. Les autoritats no tenien fins ara indicis de comportaments radicals o connexions amb el gihadisme.

Situació irregular

Segons assenyala el setmanari Der Spiegel, el sospitós hauria d’haver sigut entregat el juny 2023 a Bulgària, país pel qual va ingressar a territori de la UE i al qual corresponia la seva acollida per l’Acord de Dublín. Les autoritats búlgares van donar llum verda, però quan s’anava a procedir a la seva entrega va desaparèixer del seu centre de refugiats. Va expirar el termini previst per a la seva expulsió i va obtenir la protecció subsidiària.

Aquestes informacions comprometen les autoritats d’Interior, per les seves reiterades promeses d’agilitzar els processos d’expulsió, especialment de refugiats radicalitzats. En el primer trimestre de l’any es van executar 6.300 expulsions, un augment d’un terç a efectes interanuals. Però és una xifra baixa, ja que hi ha 243.000 ordres d’expulsió. La gran majoria no són viables per raons humanitàries, burocràtiques o perquè el país receptor els rebutja. Des de l’oposició conservadora s’ha instat el govern del canceller Olaf Scholz a aturar immediatament l’acollida de refugiats provinents de Síria i l’Afganistan.

Scholz té previst acudir avui a Solingen, on durant ahir es van succeir les concentracions en record de les víctimes. En l’atac van morir dos homes de 67 i 56 anys, així com una dona de 56 anys, tots ells de la regió de Renània del Nord-Westfàlia, on es troba Solingen. Les cinc persones que van quedar ferides de gravetat estan ja fora de perill.

Un altre detingut

El sensacionalista diari Bild va assenyalar ahir que, abans de llançar-se a ganivetades sobre la multitud concentrada a la Festa de la Diversitat, havia cridat "Allah Akbar" (Al·là és gran), segons va declarar un testimoni directe a la policia.

L’atemptat es va produir la nit de divendres i l’endemà al matí es va detenir un adolescent de 15 anys i procedent de Kirguizstan, resident en una casa d’acollida. Se li imputa no haver denunciat els plans de l’atemptat. Dues dones van alertar la policia que el jove s’havia trobat poc abans de l’atac amb l’autor, que li va explicar els seus propòsits. Un comando del cos especial de la policia SEK va irrompre hores després en un altre centre de refugiats, a 150 metres del lloc de l’atemptat, on es va localitzar l’arma, un ganivet de cuina, segons el diari Bild, i es va detenir com a possible testimoni un altre sirià, en aquest cas es tractava d’un home de 36 anys.

Roba tacada de sang

El presumpte autor es va entregar a una patrulla policial poc abans de la mitjanit de dissabte. Portava la roba bruta i tacada de sang, ja que suposadament s’havia mantingut més de 24 hores amagat en un pati.

Notícies relacionades

L’atemptat de Solingen ha sacsejat Alemanya enmig de l’alarma creada per l’increment dels delictes, agressions i atacs amb arma blanca. El Govern de Scholz havia anunciat ja un pla per prohibir que es portessin en la via pública, mentre des de l’oposició conservadora es reclama més contundència en l’expulsió de refugiats i altres migrants irregulars que hagin delinquit o s’hagin radicalitzat.

Tot això passa a una setmana de les eleccions regionals en dos estats de l’est del país, Turíngia i Saxònia, on els sondejos apunten que la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), defensora de la via més dura contra l’asil quedarà en primera posició.