Perfil

El llibertari que irrita Rússia i Occident

Pàvel Dúrov

El cofundador de la xarxa de missatgeria Telegram no té una ideologia clara i el seu màxim orgull és que la seva aplicació sigui utilitzada tant per governs com pels seus opositors

«Vull ser un tòtem d’internet», va assegurar després d’acabar l’institut a Sant Petersburg 

El llibertari que irrita Rússia i Occident
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El rus Pàvel Dúrov, creador junt amb el seu germà de la xarxa de missatgeria encriptada Telegram i detingut ahir a França, ha aconseguit irritar igual Rússia i Occident amb la seva actitud llibertària a l’hora de negar-se a col·laborar amb les autoritats sigui per combatre la dissensió política o l’extremisme. "La humanitat necessita una plataforma neutral com Telegram, que respecta la vida privada i la llibertat de les persones (...) En realitat, no importa si Telegram és utilitzada per l’oposició o el partit en el poder. Les regles són iguals per a totes les parts. D’aquesta manera, som imparcials", va assegurar Dúrov en una entrevista el febrer passat amb el periodista nord-americà Tucker Carlson.

Telegram, que va ser llançada oficialment el 2013, ja s’acosta als 1.000 milions d’usuaris mensuals –350.000 nous clients s’hi apunten diàriament–, cosa que la converteix en una eina d’abast global, segons informa Efe.

Tòtem d’internet

"Vull ser un tòtem d’internet", li va dir al seu professor al graduar-se en un elitista institut de Sant Petersburg, on també va estudiar el conegut matemàtic Grigori Perelman. El seu primer pas al món digital el va fer al crear una biblioteca virtual amb els treballs dels estudiants universitaris perquè aquests poguessin ser consultats per altres alumnes (Durov.com).

El 2006 va fundar Vkontakte (VK), el Facebook rus, que es va convertir ràpidament en la principal xarxa social a Rússia, una cosa que va cridar l’atenció del Kremlin, presidit per un home de l’era analògica –Vladímir Putin– que desconfia especialment d’internet. Sota pressions va acabar venent la plataforma el 2014 als amics del Kremlin (mail.ru) .

Quan encara presidia VK, va llançar avions de paper fets amb bitllets de dòlar des de la finestra de la seva oficina, gest premonitori, ja que un avió de paper és el símbol de Telegram, l’estàndard de xifratge del qual va ser creat pel seu germà Nikolai. "La idea de la creació de Telegram va arribar (...) quan policies armats van venir a casa meva i van intentar entrar per la força (...) Llavors, se’m va acudir que no estaria malament crear una aplicació per a l’intercanvi de missatges amb un xifratge fiable", va comentar a Carlson.

Notícies relacionades

Instrument de l’oposició

Dúrov, que amb 39 anys no té una ideologia definida, segons diuen els experts i gent pròxima, ha denunciat pressions polítiques, tot i que també d’altres gegants com Google o Apple. S’enorgulleix tant de la seva independència geopolítica –considera que Telegram és una aplicació universal i es nega que el relacionin amb Rússia– com del fet que la seva aplicació sigui utilitzada per l’oposició des de Hong Kong fins a Bielorússia. Amb tot, recentment va ser acusat de bloquejar la plataforma Vot Intel·ligent del desaparegut opositor Aleksei Navalni.