Una possible victòria ultra porta a la confrontació a Turíngia

Una possible victòria ultra porta a la confrontació  a Turíngia

GEMMA CASADEVALL

1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Cada vegada que puja a un escenari Björn Höcke, el líder més radical de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), té davant seu dos auditoris: els seus seguidors, un electorat transversal que va de ciutadans corrents a neonazis, i el bloc dels escridassadors, a l’altre costat de la mateixa plaça on l’AfD celebra el míting. Als dos sectors dirigeix Höcke el seu primer missatge: "Nosaltres defensem l’autèntica democràcia; els que em xiulen són els seus destructors". Afegeix, mentre creix el ruixat d’esbroncades: "Si arribem al poder, no els prohibirem. Però retallarem els subsidis a l’esquerra antifa". Mentrestant, el cordó policial intermedi establert per separar els dos grups, vigila que no es coli ningú armat amb un xiulet al míting de l’AfD.

L’escena es repeteix a Apolda, una ciutat del land de Turíngia, a 40 quilòmetres de la capital, Erfurt, i a Heiligenstadt, la seva següent parada aquesta setmana. En la de Jena, Höcke es va haver de refugiar al seu vehicle i marxar sense fer el míting. La muralla antiavalots va ser insuficient per contenir els contramanifestants.

Sondejos a favor

Notícies relacionades

"A Höcke li va bé el victimisme", explica a EL PERIÓDICO Stefan Kuhirt, coordinador a Apolda de l’anomenat Bunte Weimarer Land, traduïble com L’acolorit país de Weimar, un projecte que està compromès amb la lluita contra el racisme, per la tolerància i pels drets del col·lectiu LGTBIQ+. Convoca una "festa popular" en paral·lel a cada míting de l’AfD.

Höcke, candidat i líder de l’AfD a Turíngia, és el capitost de l’ala més radical d’un partit que, per si mateix, rebutgen les grans famílies de la ultradreta europea pel seu radicalisme. Podria aconseguir per al seu partit la primera victòria en un land alemany en els comicis regionals, amb 1,7 milions d’electors, que se celebren el diumenge 1 de setembre. L’AfD podria arribar al 30% dels vots.