Crisi al país sud-americà

Un membre del consell electoral veneçolà denuncia irregularitats

L’opositor González Urrutia no es presenta a la citació del fiscal general perquè ho considera una «condemna per endavant»

Delpino també constata anomalies i limitacions per als partits de l’oposició

Un membre del consell electoral veneçolà denuncia irregularitats
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La discussió sobre la legitimitat del triomf de Nicolás Maduro en els comicis del 28 de juliol està lluny de tancar-se. Després de gairebé un mes de silenci, el rector principal del Consell Nacional Electoral (CNE), Juan Carlos Delpino, no només es va desmarcar ahir de la proclamació de la victòria que va fer l’organisme i va ratificar el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), la setmana passada. Delpino va denunciar al seu torn irregularitats durant el procés que el van portar a absentar-se del moment en què el president del CNE, Elvis Amoroso, va anunciar el triomf de Maduro. Va ser la manera de mantenir el seu «desacord amb la nul·la transparència».

El missatge de Delpino es va conèixer poques hores abans de la citació del fiscal general Tarek William Saab al candidat Edmundo González Urrutia, que és investigat per presumpta «conspiració», «usurpació de funcions» i «associació per delinquir». L’audiència, va dir l’exdiplomàtic, no té «garanties i el degut procés». Per tant, és una «condemna per endavant».

González Urrutia, que fa tres setmanes que no apareix en públic, no es va presentar davant el fiscal a l’hora que estava citat, les quatre de la tarda hora catalana. La fiscalia va remetre ahir una nova citació a González Urrutia. «Feu el favor de comparèixer a fi de ser entrevistat en relació amb els fets que investiga aquest despatx», deia el missatge. Delpino va recordar haver qüestionat públicament Amoroso per no fer reunions del directori del CNE setmanes abans del 28 de juliol i haver resolt sense consultar la revocació de la invitació als observadors de la UE.

Segons el rector principal, la contesa es va desenvolupar sense incidents fins al tancament de la votació, quan va començar el desallotjament de testimonis d’oposició dels centres de sufragi, i el retard i interrupció de la transmissió dels resultats, explicat per un presumpte pirateig del qual va assegurar que no tenia constància. «Aquest esdeveniment suposadament va impedir l’emissió del primer butlletí en el moment adequat i va mantenir el país en una injustificada espera».

Delpino va revelar haver estat en «desacord» amb la falta d’una «publicació oportuna» dels resultats taula per taula, com van exigir nombrosos països. Aquesta petició va ser reiterada dissabte pels presidents del Brasil i Colòmbia, Luiz Inácio Lula da Silva i Gustavo Petro.

Alhora, però, Delpino va qüestionar el recurs d’empara que va presentar Maduro davant la Sala Electoral del TSJ. «La resolució del conflicte s’ha de fer dins del mateix organisme electoral convocant els tècnics i pèrits electorals a acarar les actes que posseeix el CNE des del dia de l’elecció amb les que tenen els diversos comandos de campanya i que siguin auditades per observadors internacionals i certificades de manera independent».

Notícies relacionades

Abans, durant i després

Per a Delpino, les eleccions també van estar precedides per anomalies i limitacions per als partits de l’oposició. «Tot el que va passar abans, durant i després de l’elecció presidencial assenyala la gravetat de la falta de transparència i veracitat dels resultats anunciats. Lamento profundament que el resultat i el seu reconeixement no serveixin a tots els veneçolans, que no dirimeixi les nostres diferències i no promogui la unitat nacional, i que en lloc d’això hi hagi el dubte en la majoria dels veneçolans i en la comunitat internacional sobre els resultats». Amb la mateixa línia argumental, una exmagistrada del TSJ, Blanca Mármol de Léon, va criticar la intervenció de l’alt tribunal en un àmbit de competència del CNE per atorgar la victòria a Maduro. «Això no s’havia vist mai».