Scholz negociarà amb l’oposició com augmentar les expulsions

El canceller alemany assegura que Alemanya continuarà garantint el dret individual a l’asil i complirà els acords internacionals

Scholz negociarà amb l’oposició com augmentar les expulsions
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

"No podem seguir així […] Hem augmentat les expulsions de migrants irregulars. Però continuen sent insuficients", va afirmar ahir el canceller Olaf Scholz. L’atemptat terrorista de divendres passat a Solingen, amb tres morts a ganivetades i vuit ferits, no s’hauria produït "si s’hagués executat l’expulsió com estava previst", va afegir el dirigent alemany, per agrair a continuació al líder de l’oposició conservadora, Friedrich Merz, la seva proposta de "treballar junts".

L’atenció a Alemanya després de l’atemptat de Solingen, reivindicat per Estat Islàmic (EI), estava centrada ahir en la reunió mantinguda el dia anterior entre Scholz i Merz. Segons el parer del líder de l’oposició, cal reduir substancialment la migració irregular, tancar amb pany i clau l’arribada de nous refugiats de Síria i l’Afganistan i forçar els socis de la UE a complir els Acords de Dublín. És a dir, tornar tot sol·licitant al país pel qual va ingressar en territori comunitari (Bulgària, en el cas del sirià de 26 anys que va perpetrar la matança de Solingen). Alemanya, sense fronteres exteriors de la UE, va rebre el 2023 266.000 migrants irregulars, mentre que el nombre de refugiats arribats des del 2015 i que encara segueixen al país és d’un milió i mig.

Scholz va incidir ja dimarts, en declaracions a la televisió pública, en les dificultats que comporta pretendre el compliment de Dublín. I també que Alemanya continuarà garantint el dret individual a l’asil, d’acord amb la Convenció de Ginebra, la Constitució alemanya i les regulacions europees. Rebutjar nous sol·licitants no és jurídicament viable. La recerca de solucions no pot implicar "un qüestionament de les lleis o acords internacionals", va assegurar Scholz.

El canceller va anunciar que el seu Govern es reunirà "en molt curt temps" amb representants del bloc conservador i dels poders regionals. No va al·ludir a la invitació de Merz de portar al Parlament mesures impulsades entre socialdemòcrates i conservadors, prescindint dels seus socis verds i liberals. Però va fer servir sempre la paraula "Govern", cosa que implica el seu tripartit.

Teòricament, existeixen uns 300.000 sol·licitants que han sigut rebutjats per les autoritats i haurien d’abandonar Alemanya. En la seva gran majoria seguiran allà en règim de "tolerats", mentre que la xifra dels que sí que han de ser deportats és d’uns 56.000. En els primers sis mesos de l’any es va expulsar 9.500 persones. Un 60% de les operacions planificades van fracassar per problemes burocràtics, canvi de plans del vol previst, malaltia de l’afectat o, com en el cas del sirià de Solingen, perquè no els van trobar a casa.

Eleccions regionals

Notícies relacionades

L’impacte causat per l’atemptat plana sobre les eleccions regionals que s’han de fer diumenge vinent a Turíngia i Saxònia, tots dos a l’est del país. Des de fa mesos es pronosticava que la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) seria la primera força almenys a Turíngia.

No s’han difós uns nous sondejos representatius després de l’atemptat de Solingen. Però el mateix Merz va recordar el precedent de l’atemptat a ganivetades comès per un afganès a Mannheim, en el qual va morir un policia, una setmana abans de les europees. El bloc conservador de Merz va quedar en primera posició, com es preveia. Els ultres van quedar segons, també d’acord amb el previst, però amb dos punts més del pronosticat.

Temes:

Govern Dublín