Eleccions regionals a Alemanya

"Els nazis són els que ens difamen"

L’AFD busca la victòria en les eleccions de diumenge a Saxònia amb el seu to més islamòfob, aprofitant l’atemptat gihadista de Solingen. Els ultres aspiren a governar també en el veí ‘land’ de Turíngia.

"Els nazis són els  que ens difamen"
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Alemanya assisteix "a l’enfonsament de la seva civilització", amb un Govern "incapaç d’aturar atacs a ganivetades i violacions" i una oposició "que són els mateixos que ens van portar aquí". Amb aquestes consignes, des del cor de Dresden, la líder de la ultradretana Alternativa per a Alemanya, Alice Weidel, va demanar el vot en les eleccions regionals de diumenge vinent per al seu candidat, Jörg Urban. "Nosaltres no som nazis. Els nazis són els que ens difamen", va seguir davant un miler de seguidors. A les primeres files i fins al centre de la plaça, ciutadans identificables com a habituals, alguns amb enormes banderes alemanyes. Pels voltants, adolescents i caps rapats, mirant desafiadors a un banda de vent enemiga que mirava de fer inoïble Weidel, entre pancartes contra la presència dels nazis. Un cordó policial separa els dos grups, mentre en la llunyania desfilen turistes pel conjunt monumental de la capital saxona.

Diumenge se celebren unes eleccions crucials per a l’AfD a Saxònia i el veí land de Turíngia. Els sondejos apuntaven ja a una victòria de la ultradreta, que podria ser més significativa sota l’impacte de l’atemptat gihadista de Solingen, a l’oest del país.

El Govern alemany va acordar ahir un paquet de mesures sobre política de seguretat i immigració, com a reacció a l’atemptat. La ministra de l’Interior, la socialdemòcrata Nancy Faeser, va anunciar que es prohibirà portar ganivets en esdeveniments públics i s’atorgarà als estats federats competències per fer el mateix en zones amb una elevada criminalitat, així com en trens i autobusos. La policia federal farà controls aleatoris per vigilar el compliment de la prohibició, va explicar Faeser.

Agilitzar les deportacions

En l’àmbit de la política migratòria, les mesures se centraran a agilitzar les deportacions de sol·licitants d’asil que ja havien registrat peticions en alguns altres països europeus.

Notícies relacionades

Les alertes pels llops solitaris entre els refugiats van ressorgir després de l’atemptat de Solingen, del qual es va confessar autor un sirià de 26 anys, presumpte soldat d’Estat Islàmic (EI).

Es dona per fet l’ascens de l’AfD com a primera força a Turíngia, sota el lideratge del seu capitost més radical, Björn Höcke. A Saxònia, l’AfD i la conservadora CDU pugnen pel primer lloc. Urban, el candidat saxó, no té el carisma de Höcke. Weidel va acudir a reforçar-lo.