Política migratòria

Alemanya reactiva les deportacions i expulsa 28 convictes a l’Afganistan

Berlín va suspendre els trasllats amb la tornada dels talibans, el 2021, pels dubtes sobre el respecte als drets humans 

L’operació es produeix en ple impacte per l’atemptat de Solingen

Alemanya reactiva les deportacions  i expulsa 28 convictes a l’Afganistan
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Alemanya va reprendre ahir les deportacions de criminals convictes a l’Afganistan, suspeses des del 2021 després del retorn dels talibans al poder, i enmig de l’enduriment de les mesures contra els migrants irregulars, especialment d’aquest país i de Síria. Ja al juny, arran de la mort a ganivetades d’un policia a Mannheim en mans d’un refugiat afganès, el canceller Olaf Scholz va anunciar que es reprendrien les expulsions de "criminals" als seus països d’origen. Ahir va precisar, després de conèixer-se la notícia, que l’operació havia sigut "acuradament preparada i des de l’absoluta confidencialitat, "per raons òbvies".

L’operació feta ara va incloure 28 afganesos que complien condemna. Va ser confirmada pel portaveu del Govern, Steffen Hebestreit, i es produeix en ple impacte per l’atemptat comès fa una setmana en una festa popular de Solingen. Va ser comès per un sirià, proclamat soldat de l’Estat Islàmic, que es va llançar contra la multitud armat amb un ganivet i va matar tres persones.

Tot i que des del Govern de Scholz no es van concretar detalls sobre qui van ser els expulsats, en el grup hi ha un notable nombre de condemnats per delictes tals com la participació en una violació en grup d’una menor de 14 anys, sotmesa pels efectes d’una droga, segons informacions de la televisió pública ARD, recollides entre les autoritats regionals de tot el país. Són alguns els casos de delictes sexuals, inclosos a infants, a més d’intents d’assassinat i reincidència, així com segrest i robatori amb violència. Els deportats procedien de diversos punts del país i inicialment havien de ser 33 les expulsions, però cinc d’aquestes van fracassar. Segons mitjans alemanys, cada un dels afectats va rebre 1.000 euros com a diners de butxaca, una quantitat que es considera justificada perquè puguin fer-se càrrec de les seves despeses "existencials" en la transició que duri fins a l’entrega definitiva a les autoritats del seu país, en el seu cas l’Afganistan.

El mateix Scholz va anunciar aquesta setmana que negociarà amb l’oposició conservadora noves fórmules per agilitzar les expulsions de migrants irregulars i endurir les lleis d’armes. Dijous, la seva coalició va presentar un nou paquet de mesures que inclou la prohibició total de ganivets en esdeveniments públics i retallades en els subsidis a sol·licitants d’asil rebutjats i en espera d’expulsió.

Mediació de Qatar

Notícies relacionades

La deportació del grup d’afganesos es va fer en un avió que va sortir de l’aeroport de Leipzig, a l’est del país, després de mesos de negociacions secretes amb mediadors de Qatar, segons informa el setmanari Der Spiegel. El portaveu del Govern va agrair el suport dels "socis regionals clau" i va assegurar que està treballant en més deportacions d’aquest tipus.

Aquesta operació es produeix, a més, quan falten tres dies pels comicis regionals en dos estats de l’est, Turíngia i Saxònia, on el partit d’ultradreta Alternativa per a Alemanya (AfD) podria aconseguir la primera posició.