El factor Sahra Wagenknecht

Les forces tradicionals hauran de negociar amb la formació d’esquerres prorussa (BSW) per neutralitzar l’avanç de la ultradreta d’AfD a Turíngia i Saxònia. 

El factor Sahra Wagenknecht

AP

2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Si alguna cosa demostra Sahra Wagenknecht és que no s’encongeix davant un atac. Ho va mostrar el 2016, quan un militant antifeixista li va estavellar un pastís de xocolata a la cara en un congrés del seu partit de llavors, L’Esquerra. I va tornar a fer-ho aquesta setmana, quan un altre home li va llançar pintura vermella a metres de distància de l’escenari del seu míting a Erfurt, la capital de Turíngia. Després del impacte del pastís en el seu congrés va tornar a la sala amb un nou i impecable vestit, mentre que al llançament de pintura va respondre assegurant que no es deixarà intimidar.

"Sahra kommt" ("Ve Sahra") és la frase omnipresent en els cartells del partit que porta el seu nom, l’Aliança Sahra Wagenknecht (BSW). Es va formalitzar com a partit el gener d’aquest any, després d’haver-se escindit de L’Esquerra, clàssica i agònica. El lema del seu programa és Sensatesa i justícia.

Tot just vuit mesos després de la seva fundació, es perfila com a imprescindible per articular una majoria, almenys a l’est alemany on se celebren eleccions regionals aquest setembre. Demà s’estrena a Saxònia i Turíngia, i després vindran els comicis de Brandenburg, el land que envolta Berlín, el 22 de setembre.

Els sondejos situen la BSW en un 18% a Turíngia i en el 12% a Saxònia. A la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) se li pronostica el primer lloc almenys a Turíngia, per sobre del 30%. En cas de ser així, la resta de les forces democràtiques haurà de negociar amb Wagenknecht una aliança multicolor per obtenir una majoria capaç de neutralitzar l’AfD. O veure com la ultradreta arriba al seu primer govern d’un land.

Tractar amb Wagenknecht no serà una cosa fàcil ni per als conservadors de la CDU ni tampoc per als socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz: la BSW aposta per negociar amb Vladímir Putin la pau per a Ucraïna i tallar els subministraments d’armes a Kíiv. És un gir en política exterior no contemplat per Berlín, però que aparentment recolza gairebé la meitat de la població de l’est, l’antic territori comunista. Tant l’AfD com la BSW es presenten en campanya com a "pacifistes", cosa que en el cas de la ultradreta va envoltat en sospites de finançament irregular, trames d’espionatge i campanyes de desinformació procedents de Moscou.

Notícies relacionades

A escala nacional

A escala nacional, la BSW no té tant suport. En les europees passades es va situar en un 6%, mentre que la seva estimació de vot si se celebren ara eleccions generals està en el 8%. En cas de convertir-se també en imprescindible per forjar majories a escala nacional, hi hauria seriosos problemes de convivència en política exterior.

Temes:

Berlín