Crisi postelectoral a Veneçuela

González Urrutia torna a desafiar l’ordre de comparèixer davant del fiscal

L’oposició rebutja rotundament les acusacions del Govern de Nicolás Maduro de tenir cap mena de responsabilitat en el tall de llum massiu

González Urrutia torna a desafiar l’ordre de comparèixer davant del fiscal
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Edmundo González Urrutia es va quedar a casa seva i no va ser necessàriament l’apagada que va afectar al 80% del territori veneçolà el que va motivar la seva reticència a presentar-se davant el fiscal general, Tarek William Saab, que l’investiga per la presumpta comissió de delictes electorals. María Corina Machado, la líder de l’antimadurisme, havia assegurat dijous que l’abanderat opositor en les eleccions del 28 de juliol passat no acudiria a la cita al Ministeri Públic. Saab va deixar en l’aire la possibilitat d’anar a buscar-lo per la força davant el tercer incompliment de la citació judicial.

De moment Perkins Rocha, coordinador legal de Vente Venezuela, el partit de Machado, va ser acusat per la fiscalia dels delictes de "traïció a la pàtria", "terrorisme", "associació per delinquir" i "incitació a l’odi" durant una audiència realitzada a la seu del servei d’intel·ligència, on es troba detingut. Rocha no és González Urrutia i queda en l’aire la pregunta de si el palau de Miraflores passarà el límit repressiu que es va autoimposar en altres moments del conflicte polític.

El Govern afrontava ahir un problema més gran que el desacatament de l’exdiplomàtic, de 75 anys, que per la Plataforma d’Unitat Democràtica (PUD), ha guanyat els comicis. Les autoritats executives van denunciar que a les 4.40 de la matinada bona part del país va ser blanc d’un "sabotatge elèctric" que va deixar sense llum els 24 estats. "Des de primera hora tota la vicepresidència de servei, tot l’equip de Corpoelec, està treballant intensament per revertir aquesta afectació i restituir el servei a tot el nostre país", va informar el ministre de Comunicació, Freddy Ñáñez. La llum començava a retornar a algunes zones de Caracas quan el Govern va apuntar amb els seus canons retòrics contra l’oposició. "Estic al costat del poble enfrontant aquest atac criminal. Calma i seny, nervis d’acer", va fer saber el president Nicolás Maduro

El ministre veneçolà de l’Interior i Justícia, Diosdado Cabello, va atribuir l’acció a la "ultradreta", que, va dir, reincideix en els seus mètodes "perquè sap que la pau s’està imposant, estan derrotats i la seva agenda violenta ha fracassat". Alguns portaveus de l’antimadurisme van descartar que la megaapagada estigués relacionada amb un acte conspirador. "Aquesta narrativa no la creuen ni els chavistes més radicals, però acaben callant perquè també són perseguits", va dir Juan Pablo Guanipa. L’exdiputat José Guerra va seguir aquesta mateixa línia de raonament: "La tornada quan hi ha una apagada: el sabotatge. Haver robat milers de milions de dòlars de l’emergència elèctrica des del 2010 té el seu efecte en fallades [del sistema]".

Notícies relacionades

Lula no reconeix Maduro

La imatge d’una Caracas a les fosques no només se superposa amb les advertències de la fiscalia a González Urrutia sobre les conseqüències de la seva negativa a declarar. Poques hores després que la UE decidís no reconèixer el triomf de Maduro, el president del Brasil, Luiz Inacio Lula da Silva, es va pronunciar de manera semblant, tot i que amb un matís important de diferenciació: "No accepto ni la seva victòria ni la de l’oposició. Crec que passa alguna cosa: l’oposició diu que va guanyar, ell diu que va guanyar, però no en té proves. Llavors, exigim proves", va dir.