Drama humanitari

Rècord de migrants morts a la frontera entre Mèxic i els EUA

Les organitzacions activistes parlen de 165 persones mortes des de principi d’any, el 10% més que el 2023, per la calor i la falta d’aigua

zentauroepp47029868 20190220 gal190220195504

zentauroepp47029868 20190220 gal190220195504 / ALEXANDRE MENEGHINI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un rècord de 165 migrants han mort des de començament d’any a la frontera entre Chihuahua, estat del nord de Mèxic, i Texas i Nou Mèxic, tots dos als EUA, cosa que ja supera les 149 de tot el 2023, segons van alertar activistes dels drets humans durant el Seminari Permanent de Mobilitat Humana, organitzat pel Servei Jesuïta per a Refugiats (JRS) Mèxic i recull l’agència Efe. Aquest increment del 10% reflecteix les condicions extremes i perilloses que afronten els migrants en el seu intent de creuar irregularment als Estats Units, va exposar aquest cap de setmana durant el seminari Alejandra Corona, coordinadora del JRS a Ciudad Juárez, la principal urbs fronterera d’aquesta zona.

«Realment la xifra de morts entre les persones migrants a la regió d’El Paso (Texas) continua sent molt alta, cosa que ens genera molta preocupació», va expressar Corona. La situació preocupa també les autoritats, que atribueixen l’increment a la calor extrema dels últims mesos i la falta d’aigua amb què afronten el viatge molts dels immigrants. A tot això caldria afegir-li l’augment del nombre de migrants que miren de travessar la frontera sense papers, un assumpte que s’ha colat com un dels temes centrals a la campanya presidencial dels EUA. Tant el candidat republicà com el seu rival demòcrata s’han compromès a reforçar la seguretat en la divisòria.

A més, alguns funcionaris reconeixen que la militarització de la frontera en el costat dels Estats Units i les polítiques més restrictives obliguen els migrants a prendre rutes cada vegada més perilloses. L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) va declarar el setembre passat la frontera entre els dos països com «la ruta migratòria terrestre més perillosa del món», amb més de 686 migrants morts o desapareguts al llarg dels seus 3.000 quilòmetres el 2022.

Notícies relacionades

Detencions diàries

Tot i que el Govern mexicà va informar d’una caiguda de més del 70% en les detencions diàries a la frontera nord-americana des del desembre, la migració irregular a través de Mèxic va augmentar un 193% interanual en la primera meitat de l’any fins a superar les 712.000 persones, segons la Unitat de Política Migratòria.