51 morts en l’atac rus més mortífer d’aquest any contra Ucraïna

Zelenski ordena investigar el bombardeig a la ciutat de Poltava i acusa de negligència els comandaments de l’Exèrcit de Kíiv

51 morts en l’atac rus més mortífer d’aquest any contra Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un atac rus amb dos míssils balístics Iskander-M contra l’Institut Militar de Comunicacions de la ciutat de Poltava, a Ucraïna central, va provocar ahir la matança més gran de l’any a Ucraïna, cosa que va desencadenar acusacions de negligència als comandaments militars ucraïnesos. Almenys 51 persones van morir i més de 200 han resultat ferides, segons la fiscalia de l’Estat, tot i que les tasques de rescat encara no havien finalitzat i, segons l’administració militar regional, hi podria haver encara víctimes sota la runa.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va explicar que els projectils van impactar als voltants d’un centre educatiu i un hospital, però l’atac també va destruir part de l’Institut de Comunicacions de Poltava. Zelenski ha ordenat una "investigació completa i ràpida" sobre les circumstàncies d’aquest incident.

Segons el Ministeri de Defensa ucraïnès, els míssils balístics van caure al lloc de l’impacte gairebé immediatament després que sonessin les alarmes antiaèries, per la qual cosa la gent que es trobava al lloc no va tenir temps de refugiar-se en soterranis o búnquers antiaeris.

Zelenski no va especificar si els morts són civils, tot i que les autoritats ucraïneses no solen informar de la pèrdua de vides de militars en els atacs russos. No obstant, alguns dels analistes militars ucraïnesos més influents donen per descomptat en les seves xarxes que un alt nombre de militars ucraïnesos van morir en l’atac i han demanat responsabilitats per la negligència que, segons el seu parer, hauria propiciat la matança.

Tragèdia evitable

L’analista militar Iuri Butusov va relacionar l’esdevingut a Poltava amb incidents anteriors en què les forces russes van atrapar concentracions de desenes de soldats ucraïnesos que havien sigut convocats ignorant les mesures de seguretat. El popular comentarista, que té més de 450.000 seguidors a Facebook, ha demanat "conseqüències serioses" per al responsable de la suposada reunió de militars.

En el seu compte de la xarxa social X, el bloguer militar Serhí Sternenko ha escrit per als seus prop de 400.000 seguidors: "La tragèdia de Poltava podria haver-se evitat si les regles de seguretat no existissin només sobre el paper".

A la mateixa xarxa social, el reporter militar i activista Ilià Ponomarenko ha dit sobre l’obertura d’una investigació anunciada per Zelenski que "no és suficient". "No és suficient fer una declaració i que després s’oblidi tot una altra vegada", va afegir Ponomarenko, exigint que es donin noms i cognoms dels responsables.

Notícies relacionades

Mentrestant, el canal de Telegram rus proguerra Rybar assegura que en l’atac van morir desenes de militars ucraïnesos, entre els quals hi hauria "especialistes de gran valor en comunicacions i guerra electrònica". El Ministeri de Defensa d’Ucraïna ha demanat no realitzar conjectures sobre aquest "atac salvatge" i ha qualificat d’"inacceptable" qualsevol "especulació sobre la tragèdia".

"L’escòria russa retrà sens dubte comptes per aquest atac", ha advertit Zelenski, que ha tornat a demanar als seus socis internacionals que contribueixin amb armes a "parar aquest terror", assenyalant que aquests equips "són necessaris a Ucraïna i no en un magatzem en qualsevol altre lloc".