Investigació al Regne Unit

"Totes les morts eren evitables"

Set anys després de l’incendi de la torre Grenfell de Londres, l’informe final assenyala el Govern britànic i les constructores com a responsables de la tragèdia. Van morir 72 persones.

"Totes les morts eren evitables"
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’informe final sobre l’incendi de la torre Grenfell de Londres, en el qual van morir 72 persones el 14 de juny del 2017, va assenyalar ahir el Govern britànic i les empreses proveïdores dels materials de construcció com a principals responsables de la tragèdia. Unes conclusions que arriben set anys després de l’incendi i que també han posat el focus en les autoritats locals, en els serveis d’inspecció d’edificis i en la deficient resposta i coordinació dels bombers de Londres. Tots plegats hi van tenir part de responsabilitat, assegura l’informe, en un dels episodis més grisos de la història recent del Regne Unit.

"Totes les morts eren evitables. Els responsables de garantir la seguretat de l’edifici van fracassar estrepitosament durant anys i de moltes maneres", va assegurar el president de la comissió d’investigació, Martin Moore-Bick, en la lectura de les conclusions. "No totes les parts tenen el mateix grau de responsabilitat en la catàstrofe, però tal com mostra el nostre informe, totes hi van contribuir d’una manera o altra. En la majoria dels casos ho van fer per incompetència, però en altres casos va ser per deshonestedat i avarícia", va afegir.

Mentides deliberades

Entre les principals responsables hi ha l’empresa Arconic, encarregada de fabricar els plafons de revestiment instal·lats en una reforma de l’edifici i que van acabar provocant la ràpida propagació del foc. Segons l’informe, la companyia "va ocultar deliberadament" el risc per a la seguretat que suposaven aquests plafons farcits de poliuretà, un material altament inflamable. "Hem descobert que hi va haver una deshonestedat sistemàtica per part dels fabricants, incloent-hi manipulacions deliberades dels processos de tests i intents calculats d’enganyar els compradors per fer-los creure que els materials inflamables complien amb les directrius legals", va afirmar Moore-Bick. Altres empreses implicades, entre elles Kingspan i Celotex, també han sigut acusades d’"enganyar".

La investigació atribueix part de la responsabilitat als successius governs dels anys 90 i principis dels 2000, als quals acusa de "dècades de fracassos", amb una menció especial al Govern de coalició de l’ex primer ministre David Cameron, que va contribuir a fer que les qüestions relacionades amb la seguretat en la construcció fossin "ignorades, retardades o desateses", en un intent per estimular l’economia en plena crisi financera. Els diversos governs també van passar per alt durant dècades les proves que demostraven que el revestiment utilitzat a la torre Grenfell "cremava de manera violenta".

A més, la investigació assenyala que la resposta dels bombers de Londres va ser inadequada i va contribuir a l’elevat nombre de víctimes mortals. "Hem detectat que hi va haver deficiències en l’organització de la sala de control i en l’entrenament dels seus responsables. També hi va haver deficiències en la recol·lecció de la informació", va assenyalar Moore-Bick, que va atribuir el problema a una "falta de lideratge crònica" i a una "actitud de complaença". L’informe també responsabilitza els enginyers que van aprovar l’ús d’aquests materials i les principals empreses constructores.

Notícies relacionades

El primer ministre, Keir Starmer, va demanar disculpes en nom de l’Estat a les víctimes afectades per la tragèdia. "No hauria d’haver passat mai. El país no va complir el seu deure més fonamental, protegir-los a vostès i als seus éssers estimats. Em sap molt greu", ha assegurat en la seva intervenció setmanal a la Cambra dels Comuns.

A banda de la presa de possibles decisions en el terreny polític, la conclusió de la investigació obre la porta ara al processament per la via judicial dels màxims responsables.