Acostament estratègic
Turquia i Egipte escenifiquen la fi d’una dècada de rivalitat
Erdogan i Al-Sisi segellen diversos acords comercials en la primera visita d’un cap d’Estat egipci a Ankara en 12 anys
«Els dos governs treballem contra el genocidi que comet Israel», afirma Erdogan
Tot allò passat queda en el passat. Després de mesos d’acostament i d’un tango diplomàtic entre Turquia i Egipte, els presidents dels dos països, Abdel Fattah al-Sisi i Recep Tayyip Erdogan, van escenificar ahir el final d’una dècada de rivalitat regional entre Turquia i el país àrab. Així doncs, el president egipci va viatjar per primera vegada a Turquia des que ostenta el càrrec, que va aconseguir el juny del 2014 després d’un cop d’Estat contra el govern democràtic de Mohamed Mursi, dels Germans Musulmans. És a partir d’aquí que va començar l’enemistat entre Sisi i Erdogan: el turc va ser un dels màxims defensors dels Germans Musulmans durant la Primavera Àrab. "Mai em reuniré amb un colpista com aquest home", va afirmar Erdogan en el passat. Finalment, la reunió –celebrada amb molta pompa presidencial– es va celebrar ahir a la capital turca, Ankara.
"Vull començar les meves paraules expressant com d’encantat em sento d’haver tingut l’oportunitat d’allotjar el meu estimat germà Al-Sisi. Li dono la benvinguda. A partir d’aquesta visita esperem que les nostres relacions puguin desenvolupar-se molt més profundament", va explicar Erdogan en la roda de premsa conjunta que va fer amb Al-Sisi després de la trobada entre els dos líders, que va durar unes quantes hores.
En aquesta trobada, Egipte i Turquia van firmar diversos acords comercials, econòmics i energètics. "Expresso la meva gran gratitud. Espero que després d’aquesta visita establim una nova era de cooperació. Les crisis i conflictes que estem vivint últimament en aquesta part del món proven que hem de millorar les nostres relacions i treballar junts", va assenyalar el president egipci.
Alto el foc a Gaza
Les xerrades entre els dos líders, no obstant, van versar sobretot sobre la invasió israeliana de Gaza i les converses indirectes entre Hamàs i Israel per aconseguir un acord d’alto el foc a la regió. Aquestes converses han sorgit gràcies a la mediació dels Estats Units, Egipte i Qatar. Aquest últim país, de fet, és el màxim aliat de Turquia a la regió, i com passa amb el país anatoli, rivalitzava amb Egipte pel suport qatarià als Germans Musulmans.
Suport a les converses
Notícies relacionades"Turquia i Egipte contribueixen a la pau regional. I ens trobem a la mateixa pàgina sobre el conflicte a Gaza. Palestina ha sigut el centre de les nostres converses, i tenim una posició similar respecte a aquest tema. Els dos governs treballem contra rellotge per acabar amb el genocidi que està cometent Israel des de fa 11 mesos", va assegurar en la roda de premsa el president turc, que va explicar que Turquia dona suport a les converses per a l’alto el foc, però que "lamenta que Israel no només no col·labori sinó que assassini el cap negociador de l’altra banda".
Fins ara, més de 40.000 palestins han mort a Gaza a conseqüència de la invasió israeliana, que va començar després de l’atac de Hamàs contra el sud d’Israel el 7 d’octubre passat. Aquest atac es va saldar amb la mort de 1.200 persones i el segrest de 250 persones més.