Dramàtica fugida d’un país en guerra

Xipre i el Líban expulsen milers de refugiats sirians

Human Rights Watch documenta mecanismes abusius a tots dos països

Xipre i el Líban expulsen milers de refugiats sirians
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

L’Amir ho té ben clar. Aquest jove refugiat sirià vol abandonar el Líban. Va aconseguir arribar fins a les costes italianes, situades a més de 2.000 quilòmetres del seu port de partida. Un altre cop, va arribar a les platges xipriotes, a 200 quilòmetres de les libaneses. Però, en els dos moments, el somni dolç d’un futur digne al continent europeu amb prou feines va durar uns minuts. L’Amir i els seus companys de travessies van ser tornats al Líban. Com ells, n’hi ha hagut molts d’altres. Milers de refugiats sirians convertits de nou en víctimes d’encara més violacions dels seus drets humans.

En aquest cas, els perpetradors són les Forces Armades Libaneses i les autoritats xipriotes. Un nou informe de Human Rights Watch (HRW) mostra que els agents dels dos països treballen junts per impedir que els refugiats arribin a Europa i després els deporten malgrat el perill que corren a Síria. En els últims anys, centenars de sirians s’han embarcat en naus que comparteixen amb entre 17 i 200 persones, segons expliquen els refugiats entrevistats per HRW. Algunes d’elles també són desesperats ciutadans libanesos i palestins.

Al llarg de l’informe No puc tornar a casa, quedar-me aquí o anar-me’n: expulsions i retirades de refugiats sirians de Xipre i el Líban, HRW denuncia que molts d’aquests refugiats no aconsegueixen ni arribar al mar. Tant les Forces Armades Libaneses com les Forces de Seguretat Internes realitzen contínuament batudes que els impedeixen sortir del Líban quan pujaven als vaixells que havien de sortir o quan es dirigien als punts de partida costaners. Aquells que aconsegueixen llançar-se al mar fins a acostar-se a Xipre no compten amb la garantia de l’èxit. Alguns refugiats han denunciat que, mentre encara estaven a l’aigua, forces libaneses i xipriotes els han atacat per intentar impedir la seva arribada. Una vegada a la Unió Europea, continuen les violacions dels seus drets humans.

Notícies relacionades

Els neguen l’asil

"A Xipre, les autoritats els neguen el dret als procediments per demanar asil i són retornats per la força al Líban amb el risc que siguin expulsats de nou a Síria", explica Nadia Hardman, investigadora sobre drets de refugiats i migrants de HRW, a aquest diari. A més, aquests refugiats han denunciat el "tracte cruel, inhumà o degradant" que els agents xipriotes utilitzen contra ells. Les autoritats actuen sense tenir en compte la seva condició de refugiats o el risc de ser expulsats a Síria.

Temes:

Ciutadans